Offline mailovi: Evo kako aktivirati mogućnost izvanmrežnog pristupa Gmailu

Mogućnost izvanmrežnog pristupa mailovima iz Gmaila najavljena je još prošlog mjeseca, a sada je napokon i dostupna korisnicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2018. / 19:36

Gmail (foto: Google)

Google je nedavno predstavio novi izgled i nove opcije Gmaila koji su dostupni svim korisnicima najpopularnijeg servisa elektroničke pošte na svijetu. Prilikom najave ovih promjena, ekipa iz Googlea najavila je i neke novitete koji nisu odmah stupili na snagu.

Jedan od tih noviteta koji je Google najavio, ali nije bio dostupan odmah s novim dizajnom Gmaila jest izvanmrežno korištenje ovog mail-servisa, odnosno pristup mailovima dok korisnici nisu na mreži. Iako iz Googlea nisu službeno obavijestili korisnike kako im je dostupan ovaj novitet, uoči početka Google I/O konferencije IT mediji objavili su kako je korisnicima napokon dostupna i ova mogućnost.

Kako biste aktivirali ovu opciju, potrebno je ići na opcije, odnosno kliknuti na kotačić u gornjem desnom dijelu ekrana te u izborniku koji se pojavi odabrati postavke. Tu će se otvoriti brojne opcije upravljanja Gmailom na koje smo godinama navikli, no u gornjem desnom kutu sada se pojavila i još jedna opcija – izvanmrežno.

Izvanmrežni Gmail (Foto: Google) (Foto: Google)

Nakon što se klikne na tu opciju, potrebno je kliknuti, odnosno staviti kvačicu na omogućavanje izvanmrežne pošte i odabrati postavke sinkronizacije. Korisnici se mogu odlučiti na spremanje pošte u razdoblju od 7, 30 i 90 dana, a dostupna je mogućnost i spremanja privitaka kako bi i oni bili dostupni prilikom izvanmrežnog pregleda e-pošte.

Više nije potrebna posebna ekstenzija za Chrome

Još jedna opcija koju je potrebno odabrati prije nego što kliknete "spremi promjene" jest što će biti s pohranjenim mailovima nakon odjave s Googleova računa. Podaci spremljeni na računalu mogu se zadržati, odnosno neće se izbrisati pri odjavi računa ili promjeni lozinke ili korisnici mogu označiti opciju brisanja izvanmrežnih podataka s računala, pa će biti potrebno ponovno sinkronizirati mailove s računalom, a ta sinkronizacija, upozoravaju iz Googlea, može potrajati.

Kada je aktivirano izvanmrežno pregledavanje e-mailova, korisnici mogu i pisati e-mailove koji se pohranjuju u odlaznoj pošti i, pri ponovnom povezivanju s internetom, odmah se šalju primateljima.

Korisnici su i prije imali mogućnost pohrane i pristupu e-mailovima bez mreže, ali za to je bila potrebna posebna ekstenzija za Chrome (izvanmrežni Gmail), a sada je izvanmrežni Gmail dostupan bez preuzimanja posebne ekstenzije, no i dalje je dostupan samo korisnicima Chromea, a prije prekida veze s internetom potrebno je otvoriti Gmail u Chromeu tako da Gmail već bude učitan. 

Izvor: Computer World
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti