Oglasili se iz Orqe: "Problem je došao iznutra. Ulažemo velika sredstva u sigurnost i naš je sustav nemoguće kompromitirati izvana"

Iako nisu željeli otkrivati puno detalja, na pitanje Zima o tome što će poduzeti da se ovakve stvari ne bi događale, Ivan Jelušić iz Orqe bio je kratak i jasan.

Martina Čizmić | 02.05.2023. / 22:38

Vlatko Matijević, Srđan Kovačević i Ivan Jelušić - osnivači Orqe (Foto: Orqa)

Ono što je počelo kao bug, na kraju se pokazalo kao puno više. Osječka Orqa našla se u neugodnoj situaciji kad su im početkom produljenog vikenda odjednom prestale raditi njihove pametne naočale za upravljanje dronovima. I nije se radilo samo o nekoliko uređaja, već o stotinama diljem svijeta. 

Kako su priopćili, počeli su istraživati ono što su u prvi tren mislili da je bug. No, ubrzo se pokazalo kako se radi o vremenski tempiranom ransomwareu koji je onemogućio rad velikog broja Orqinih naočala. 

  Orqine FPV naočale Počelo je kao bug, a ispalo je puno ozbiljnije: Osječka Orqa našla se na udaru ransomwarea

Situacija je postala još ozbiljnija kad je otkriveno da se radi o "poslu iznutra". Odnosno ransomwareu koji je, kako su objavili, u dio koda postavio bivši suradnik. Iz Orqe nisu željeli izlaziti u javnost s detaljima, ali su zato korisnike obavijestili kako je situacija sad riješena. 

Nastavno na recentne događaje, slobodni smo vas izvijestiti kako je hakerski napad koji je započeo ove subote uspješno riješen. Tim inženjera iz Orqe je uspješno neutralizirao ransomware koji je u dio koda postavio bivši suradnik, stoji u službenom priopćenju poslanom iz tvrtke. 

 

Dodaju kako su ransomware otklonili u iznimno kratkom roku, i uspostavili kontrolu nad dijelom sustava koji je bio kompromitiran.

Iako nisu željeli otkrivati puno detalja, na pitanje Zima o tome što će poduzeti da se ovakve stvari ne bi događale, Ivan Jelušić iz Orqe bio je kratak i jasan.

Orqa će nastaviti graditi svoj sustav koji je u potpunosti zaštićen od kompromitacije, kako izvanjskim utjecajima, tako i unutar Tvrtke. Orqa je u posljednje dvije godine uložila značajne napore i sredstva kako bi sigurnost sustava bila na najvišem nivou, rekao je za Zimo Jelušić. 

Korisnicima su poručili kako je kompromitirani dio koda popravljen te bi, nakon testiranja, naočale ponovno trebale raditi nakon njegove instalacije. Predviđaju da bi se to moglo dogoditi sutra (srijeda) do kraja dana. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti