Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Temelj tužbe leži u takozvanom „app-in“ plaćanju koje je vrlo često u igricama namijenjenim djeci, izostala je kontrola od strane Googlea koji će se morati suočiti s tužbom ogorčenih roditelja...

Cijelu priču zakotrljala je stanovita Illana Imber-Gluck, koja živi sa svoja dva sina (četverogodišnjak i petogodišnjak) u New Yorku. Jedan od dvojice sinova je igrajući igricu Marvel Run Jump Smash! na Samsung Galaxy tabletu obavio kupovinu unutar same igrice, potrošivši tako 65,95 američkih dolara. Mama je nakon toga angažirala dvije odvjetničke tvrtke i odlučila tužiti Google.

Problem je što se na Google Play storeu nalazi na tisuće igara koje u sebi imaju integriranu „app-in“  kupovinu, iako su igre nominalno deklarirane besplatne. One to doista i jesu, no kada ste već u samoj igrici, onda postoje dodaci koji se, naravno, plaćaju, a dodatni je problem što nakon prve eventualne kupovine i logiranja u Google Play store u narednih 30 minuta sustav ne zahtijeva nikakvu dodatnu verifikaciju kod sljedeće kupovine. Primjer jedne od takvih igrica prikazan je na fotografiji ispod teksta. 

Je li se to dogodilo u ovom slučaju nije poznato, ali u tužbi podnesenoj protiv Googlea stoji kako su „igre vrlo zarazne i osmišljene tako da djeca kupuju virtualnu valutu ili dodatke za samu igricu što je apsolutno obmanjivanje, ako se igre već reklamiraju kao besplatne.“ Zanimljivo, zbog apsolutno iste tužbe i istog načina plaćanja unutar određene aplikacije Apple je 2011. platio 32,5 milijuna dolara kao dio nagodbe sa Federal Trade Commission.

Nakon te tužbe FTC je opet nedavno pokrenuo postupak protiv Applea zahtijevajući da promijeni ili sasvim ukloni „app-in“ plaćanje, ali to očigledno nije tražio od Googlea. Sjedinjene Američke Države nisu usamljene u ovom slučaju, jer su i dužnosnici Europske Unije na sastanku s predstavnicima Applea i Googlea prošlog mjeseca tražili da se riješi ova zavrzlama. Uglavnom, biti će zanimljivo vidjeti hoće li i Google, poput Applea, iskrcati određenu količinu novaca na ime odštete ili nagodbe.

Nije nam namjera braniti Google, dapače, uvjerenja smo da treba platiti odštetu, ali postavlja se i objektivno pitanje gdje je granica za djecu koja su sve više „navučena“ na igranje. Jesmo li svi mi koji smo roditelji zapravo poprilično neodgovorni, ako i kada dopuštamo djeci da „klikću“ kada, što i gdje ih je volja, bez našeg nadzora? Osobno, mislim da je problem više u nama, nego u djeci, jer teško je očekivati od zaigranog djeteta da zna „što se smije, a što ne“. Neka Google plati za ovu „navlakušu“, ali počnimo i mi razmišljati koliko je uputno i pametno dopuštati djeci da se igraju bez ikakvog nadzora... 

Izvor: Mashable 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju