OLED ili LED: Koji televizor odabrati?

Trenutno se na tržištu mogu najčešće naći dvije vrste televizora - LED i OLED. Iako se na prvi pogled može činiti kako je glavna razlika u slovu "O", prevarili biste se.

Nova Studio | 21.12.2018. / 15:00

LG OLED (Foto: LG) (Foto: LG)

Blagdansko doba vrijeme je kupovine - kako poklona za naše najmilije, tako i poklona za nas same. Jer na kraju uspješne godine, nije na odmet nagraditi se nečim.

Jedan od omiljenih poklona zasigurno je i televizor. Jer tko ne bi volio gledati klasične božićne filmove na novom televizoru? Ali kako odabrati pravi televizor?

O veličinama nećemo, jer koju ćete veličinu ekrana odabrati ovisi ponajprije o vašim željama.

No kvaliteta slike, nešto je o čemu bi trebali voditi računa. Jer, u konačnici, upravo vaše iskustvo gledanja televizije ovisi o kvaliteti slike.

Trenutno se na tržištu mogu najčešće naći dvije vrste televizora - LED i OLED. Iako se na prvi pogled može činiti kako je glavna razlika u slovu "O", prevarili biste se.

Upravo to "O" čini veliku razliku.

LED je oznaka za diode koje emitiraju svjetlo. U televizorima se koriste kako bi se stvorilo pozadinsko osvjetljenje piksela kod televizora s LCD ekranom. U prijevodu, LED diode osvjetljuju grupe piksela koje mi vidimo na ekranu.

S druge strane, OLED je oznaka za diode koje emitiraju organsko (tu je ona razlika u O) svjetlo. To znači da se diode pale pod utjecajem struje.

Za razliku od LED dioda, OLED diode mogu biti veoma tanke, male (veličine jednog piksela) i fleksibilne. Upravo zahvaljujući toj veličini i fleksibilnosti, OLED diode pale se i gase individualno te ne moraju imati bilo kakvo pozadinsko osvjetljenje.

LG OLED (Foto: LG) (Foto: LG)

Što to točno znači za gledatelja?

Možda je najbolje pojasniti razliku između LED i OLED ekrana u praksi.

LED televizori oslanjaju se na pozadinsko osvjetljenje na LCD panelu kako bi prikazali sliku. Zbog toga je slika na zaslonu nešto svjetlija i lakše ju je vidjeti u veoma osvijetljenoj sobi.

OLED televizori su bolji u prikazivanju kontrasta i crne boje pa će gledanje takvog televizora biti ugodnije u intimnoj atmosferi zatamnjene sobe.

Što se boja tiče, obje tehnologije prikazuju vjerne boje. Možda će se zbog kontrasta činiti kako su boje na OLED zaslonu žarke i "iskaču", ali to je više subjektivan dojam i ovisi od osobe do osobe.

Ono što čini razliku je brzina kojom se slika prikazuje na ekranu. Točnije, brzina kojom se individualne diode pale i gase.

OLED diode puno su brže od klasičnih LED dioda. Zbog toga je slika na zaslonu jasnija, odnosno oštrija, što će posebno cijeniti oni koji svoje televizore koriste i za igranje videoigara.

Treba istaknuti i da je kut gledanja na OLED televizorima puno veći nego na LED-u. Volite li gledati filmove, utakmice ili videoigre u društvu, uz OLED će svi imati jednaku kvalitetu slike.

I na kraju, stavka o kojoj se prilikom kupovine televizora sve više vodi računa - potrošnja energije. Računica je jednostavna. OLED zasloni su tanki i ne zahtijevaju dodatno pozadinsko osvjetljenje, zbog čega su energetski učinkovitiji od LED zaslona.

Osim toga, OLED televizori puno su tanji pa će perfekcionisti koji ne vole da im nešto strši na zidu odabrati neki od “nevidljivih” OLED televizora.

LG OLED signature W8 (Foto: LG) (Foto: LG)

Kako nevidljivih? Pa, primjerice, LG SIGNATURE OLED TV W8 je debeo tek 2,7 milimetara i na zid se pričvršćuje pomoću magnetskih ploča. Time se gotovo u potpunosti gubi prostor između televizora i zida pa imate osjećaj da je riječ o umjetničkoj slici ili prozoru. Kad ne gledate televiziju, možete pokrenuti prikazivanje umjetničkih fotografija i tako televizor pretvoriti u umjetničko djelo ili prikazati fotografije svojih najmilijih za dodatni blagdanski ugođaj.

Inače, LG je za kupce OLED televizora pripremio ekskluzivnu ponudu „5 godina sigurnosti“ koja traje do 15.1.2019., a uključuje 2 godine standardnog jamstva i još 3 godine dodatnog jamstva koje se ostvaruje registracijom.

Uz to, dolazi i besplatna instalacija televizora koja obuhvaća postavljanje na zid, povezivanje sa sustavom kućnog kina te podešavanje postavki ovisno o okruženju u kojem se televizor nalazi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti