Olivetti objavio svoj 10 inčni tablet - OliPad

Tvrtka poznata po izradi pisaćih mašina, okrenula se novom tržištu tableta, te izbacila prvi talijanski tablet naziva OliPad.

Zimo Zimo Zimo | 06.03.2011. / 12:03

Olivetti objavio svoj 10 inčni tablet - OliPad

Tvrtka poznata po izradi pisaćih mašina okrenula se novom tržištu tableta te izbacila prvi talijanski tablet naziva OliPad.

Tvrtka Olivetti osnovana je davne 1908., a ujedno je i prva kompanija koja je izradila prvo talijansko računalo -- Elea 9003, krajem 50-ih. Te je iste godine, točnije 1959. Olivetti kupio Underwood Typewriter Company, tvrtku koja je izrađivala pisaće mašine.

Nešto kasnije, Olivetti je svoj elektronički odjel prodao američkoj kompaniji General Electric, te nastavio sa izradom novih računalih proizvoda.

Ovo je kratka povijest tvrtke, no vratimo se u sadašnjost. Čini se kako je i Olivetti shvatio ogroman potencijal tablet tržišta, pa je tako izbacio svoje viđenje tablet računala.

OliPad je prvi tablet koji izlazi iz Italije. Kompanija je u svom dopisu objavila kako planiraju prodati milijun i pol tableta u 2011. samo u Italiji. Sa svojim 10 inčnim zaslonom, 3G, WiFi i Bluetoothom, OliPad je namijenjen kako krajnjim korisnicima tako i poduzećima.

Kako i svaki tablet na tržištu, tako i OliPad nudi mogućnost preuzimanja aplikacija -- od kojih su neke preinstalirane na uređaju, sa svojeg App Shopa. Cijena ovog uređaja iznosi 399 eura (uključujući VAT) i u prodaju stiže već u ponedjeljak 07. ožujka.

OliPad dolazi sa Android OS-om, te na sebi ima UBS / SD Card i HDMI port za komunikaciju sa ostalim uređajima. Što se procesora tiče, tu je Dual Cortex A9 NVidia koji nudi natprosječne brzine i grafičke performanse, stoji u dopisu.

Zanimljivo je još spomenuti da OliPad ima širok spektar aplikacija na Application Warehouseu -- virtualnom serveru, podesivih i prilagodljivih aplikacija namijenjenih za Olivetti i to posebno za poduzeća i vladu.

Više o OliPadu možete pročitati na službenim Olivetti stranicama, a mi se pitamo hoće li OliPad moći izdržati na sve konkurentnijem tržištu tableta? Što vi mislite?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti