Omikron-varijanta BA.2 se širi: U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji "vrlo zabrinuti"

WHO intenzivno surađuje sa znanstvenim laboratorijima te od njih traži da sve uzorke koji nisu označeni kao omikron šalju na daljnju analizu kako bi se dobio što detaljniji uvid u način širenja podvarijante BA.2.

Hina | 03.02.2022. / 16:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Podvarijanta omikrona pod nazivom BA.2 pronađena je u pet afričkih zemalja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak, dodavši da znanstvenike zabrinjava to što je riječ o varijanti koju je teško identificirati.

Podvarijanta BA.2 počela je u nekim zemljama, poput Danske, zamjenjivati BA.1 varijantu omikrona koja trenutno prevladava. Podaci za sada ne pokazuju razlike u težini bolesti koje uzrokuju “stara” i nova varijanta, izvijestio je WHO.

Slika nije dostupna Stigla i u Hrvatsku: Dansko istraživanje upozorava na ključnu značajku podvarijante BA.2 zbog koje nitko nije siguran

Podvarijanta BA.2 pronađena je Bocvani, Keniji, Malawiju, Senegalu i Južnoj Africi, rekla je dr. Nicksy Gumede-Moeletsi na online konferenciji za medije, prenosi Reuters.

Gumede-Moeletsi rekla je da su "vrlo zabrinuti” jer se pokazalo da je podvarijantu BA.2 teško identificirati metodama koje su do sad korištene za razlikovanje originalne od ostalih podvarijanti omikrona.

WHO stoga intenzivno surađuje sa znanstvenim laboratorijima, rekla je Gumede-Moeletsi, te od njih traži da sve uzorke koji nisu označeni kao omikron šalju na daljnju analizu kako bi se dobio što detaljniji uvid u način širenja podvarijante BA.2.

Podvarijantu BA.1 bilo je nešto lakše pratiti od prethodnih varijanti jer joj nedostaje jedan od tri gena na koja cilja PCR test. Kod svih slučajeva zaraze koji imaju ovo obilježje automatski se smatralo da je uzrok BA.1.

Podvarijanta BA.2, koju nazivaju i "prikrivenom", nema to obilježje, odnosno ne nedostaje joj taj isti ciljani gen kao kod BA.1 varijante.

Slika nije dostupna Znanstvenici pomno prate njezin razvoj: Što znamo o novoj varijanti BA.2?

Stoga znanstvenici ovu podvarijantu promatraju na isti način kao i prethodne varijante, uključujući i deltu, a to znači da prate broj genoma virusa koji se šalju u javne baze podataka kao što je GISAID.

Kao i kod drugih varijanti koronavirusa, i infekciju izazvanu podvarijantom BA.2 mogu otkriti kućni testovi, no pritom nije moguće preciznije znati radi li se o toj varijanti ili nekoj drugoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti