On je najplaćeniji izvršni direktor u SAD-u

Google je nagradio izvršnog direktora Sundara Pichaia s paketom dionica vrijednim skoro 200 milijuna dolara, čime je on postao najplaćeniji CEO u SAD-u

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2016. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleovci su početkom veljače nagradili izvršnog direktora kompanije Sundara Pichaia s novim paketom dionica vrijednim čak 199 milijuna dolara, čime se ukupna vrijednost Googleovih dionica u njegovom vlasništvu povećala na oko 650 milijuna dolara. Ipak, treba napomenuti kako on neće moći odmah unovčiti ovaj cijeli paket dionica, već će sa svakim kvartalom do 2019. godine moći raspolagati sa sve većim dijelom dionica te će nakon 2019. s njima moći raspolagati kako god želi.

Sudar Pichai u Google je stigao još prije dvanaest godina te je tijekom godina radio na brojnim važnim projektima u kompaniji, uključujući preglednik internetskih stranica Chrome i na operativnom sustavu baziranom na ovom browseru (Chrome OS). Također, sudjelovao je i u razvoju Google Drivea, a nadgledao je i razvoj ostalih važnih proizvoda poput Gmaila i Googleovih karata. Izvršnim direktorom Googlea imenovan je prošle godine nakon reorganizacije i osnivanja krovne kompanije Alphabet u kojoj je Google najvažnija kompanija i obuhvaća proizvode poput tražilice, Androida, YouTubea itd. S obzirom na posljednje poslovne rezultate Googlea, odnosno Alphabeta koji je u zadnja tri mjeseca prošle godine ostvario profit od skoro pet milijardi dolara, što je utjecalo na veliki porast cijene dionica te je ova kompanija na kratko preskočila Apple i zasjela na prvo mjesto po tržišnoj vrijednosti, jasno je da je Pichai itekako zaslužio nagradu za odlično obavljen posao.

Dok će Pichaiu trebati još neko vrijeme kako bi ušao u klub milijardera, jedan od njegovih prethodnika na mjestu izvršnog direktora Googlea Eric Schmidt (koji je danas izvršni predsjednik Alphabeta) posjeduje dionice kompanije u vrijednosti oko tri milijarde dolara, dok su osnivači ove kompanije Larry Page i Sergey Brin 'teški' oko 35, odnosno 34 milijarde dolara.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti