Oni bi mogli biti prva polarna vrsta koja će nestati zbog klimatskih promjena

Od pet praćenih kolonija u području Bellingshausenova mora na zapadu Antarktike, sve osim jedne doživjele su "katastrofalan" gubitak mladunčadi od 100 posto.

Hina | 25.08.2023. / 08:14

Pingvini, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Hoće li carski pingvini biti prva polarna vrsta koja će nestati zbog klimatskih promjena? Znanstveno istraživanje utvrdilo je potpuni mortalitet njihove mladunčadi u nekoliko kolonija na Antarktici nakon rekordnog topljenja leda zadnjih mjeseci.

Od pet praćenih kolonija u području Bellingshausenova mora na zapadu Antarktike, sve osim jedne doživjele su "katastrofalan" gubitak mladunčadi od 100 posto.

Mladunci su se utopili ili uginuli od hladnoće kada je pod njima popustio led.

Nisu bili dovoljno zreli za takve uvjete, zaključili su znanstvenici u istraživanju objavljenom u četvrtak u časopisu "Communications: Earth & Environment", koji pripada grupi Springer Nature.

Pingvin Pronađeni ostaci najvećeg pingvina koji je ikad živio - bio je tri puta veći od današnjih i težio je više od profesionalnog košarkaša

Riječ je o prvom velikom neuspjehu razmnožavanja carskih pingvina u nekoliko kolonija istovremeno zbog topljenja morskog leda i to je vjerojatno znak onoga što nas čeka u budućnosti, rekao je glavni autor istraživanja Peter Fretwell, znanstvenik britanskog instituta British Antarctic Survey.

Predviđali smo to već neko vrijeme, ali vidjeti da se to zaista događa je loš znak, dodao je.

Na proljeće prošle godine na južnoj polutki, od sredine rujna do sredine prosinca, antarktički morski led topio se rekordnom brzinom. U veljači je pao na najnižu razinu od početka satelitskih mjerenja prije 45 godina.

Na Antarktici živi oko 250.000 parova carskog pingvina koji se mogu razmnožavati, po istraživanju iz 2020. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti