Oni su budućnost: Dvoje učenika 5. razreda osmislilo automatizirani "pilićarnik" i pobijedilo na natječaju Generacija Next

U donacijskom natječaju Generacija Next u sezoni 2017./2018. sudjelovalo je više od 100 škola i udruga, oko 800 učenika i učenica i 130 mentora.

Martina Čizmić | 15.06.2018. / 14:39

Predstavljanje najboljeg projekta natječaja Generacija Next (Foto: HT) (Foto: HT)

Znate li što je to automatizirani "pilićarnik"? To je projekt dvoje učenika 5. razreda Osnovne škole Iver iz Sesveta kojim su pokazali kako je za unaprjeđenje uzgoja pilića u Hrvatskoj potrebno samo malo inventivnosti i mašte.

Učenici Maja i Mihovil na ideju za automatizirani "pilićarnik", projekt koji povezuje domaće životinje i Internet of things, došli su zbog jednostavnog razloga - Mihovil je želio da njegovi roditelji koji kod kuće uzgajaju piliće imaju više vremena. 

Pod vodstvom mentora Romana Rupčića cijelu su godinu razvijali projekt temeljen na Internet of Things, gradili maketu "pilićarnika", povezivali različite senzore za temperaturu, vlagu, svjetlost i, na kraju, prijavili ga na donacijski natječaj Generacija Next. To im se u konačnici isplatilo jer je proglašen najboljim.

Hrvatski Telekom i ove je godine u donacijskom natječaju Generacija Next sa 700.000 kuna podržao razvoj najboljih projekata temeljenih na naprednoj tehnologiji interneta stvari (IoT), a koje su prijavile osnovne i srednje škole te razne udruge koje se bave edukacijom mladih diljem Hrvatske. U donacijskom natječaju Generacija Next u sezoni 2017./2018. sudjelovalo je ove godine više od 100 škola i udruga, oko 800 učenika i učenica i 130 mentora.

Živimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji i pred nama je novi val tehnoloških promjena. Što se brže prilagodimo, to ćemo kao društvo biti uspješniji. Zbog toga zadnje dvije godine donacijskim natječajem, ali i raznim drugim aktivnostima kompanije snažno ulažemo u STEM obrazovanje nove generacije - Generacije Next. Upravo su oni budući lideri koji će na tim tehnologijama učiti, stvarati i raditi. Oni su naš najznačajniji resurs za buduće poslovanje, nova zanimanja te razvoj čitavog društva, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

Hrvatski Telekom provodi donacijski natječaj kontinuirano od 2004. godine i u tom je razdoblju s više od 10 milijuna kuna potaknuo realizaciju više od 300 projekata. U posljednje dvije godine donacijski natječaj Generacija Next usmjeren je u poticanje STEM vještina. U tom je razdoblju više od 160 škola opremljeno naprednom opremom za projekte bazirane na IoT tehnologiji, a u projektima je sudjelovalo više od 2000 djece te je educirano više od 130 učitelja mentora. Također, opremljen je jedinstveni laboratorij za astrobiologiju u Višnjanu kroz koji prođe više od 700 djece godišnje, a educirano je više od 300 mentora.

Drago mi je da je HT prepoznao projekt koji smo osmislili i podržao ga vrijednom donacijom, koju smo nadogradili i vlastitim sredstvima. Tehnologiji Interneta stvari orijentirani smo zato što s njome učenici mogu razviti projekte koji su bliski korisnim aplikacijama, ili to – poput ovog projekta – već jesu, te su tim projektima primiču inovativnosti, poduzetništvu i tržištu rada. Upravo zato smo u ovaj projekt uključili i srednje škole, istaknuo je Nenad Bakić, suosnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM

Donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next za sezonu 2018./2019. je u tijeku, a prijave za sve osnovne i srednje i škole i razne udruge koje promiču razvoj STEM vještina otvorene su do 1. srpnja (do ponoći). Kao i prethodnih godina za realizaciju projekata Hrvatski Telekom dodjeljuje ukupno 700.000 kuna i to u dvije kategorije - kategoriji digitalnih inovacija temeljenih na tehnologiji interneta stvari i kategoriji istraživačkih znanstvenih projekata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti