Online trgovci u problemu zbog svjetskih prodavača koji plaćaju niži porez

Neprehrambenim trgovcima u Hrvatskoj nakon karantene i zabrane poslovanja preostala je jedino trgovina preko interneta. No tamo su naišli na probleme i to s nelojalnom konkurencijom koja plaća manji porez.

Josipa Krajinović | 20.04.2020. / 08:05

Galerija

Hrvatski neprehrambeni trgovci ogorčeni su jer imaju najveći PDV u Europi, a online prodaja koja im je u krizi jedina mogućnost, puna je nelojalne konkurencije. Stoga apeliraju na vladajuće da napokon počnu primjenjivati EU direktivu i oporezivati inozemne internetske trgovine.

I Katarina voli kupovati na internetu, a na pitanje jesu li joj inozemne ili domaće trgovine draže, kaže kako joj je svejedno.

Većina proizvođača i trgovina prilagodila je sad cijeli svoj sistem ovoj situaciji tako da omogućavaju ili besplatnu dostavu ili je ona puno jeftinija, a online kupujem u pravilu odjeću, modne dodatke, kozmetičke proizvode ponekad, objašnjava.

No ponuda je nepregledna. I hrvatskim neprehrambenim trgovinama preostaje sad samo online prodaja. Otkad su trgovine zatvorene primijećen je veliki porast prometa u odnosu na prijašnju situaciju u takvoj prodaji, ustvrdila je Dora Đurđević iz trgovačkog centra Emmezeta.

19.04.2020. Dora Đurđević (Foto: DNEVNIK.hr)

Ali neprehrambene trgovine muči nejednaka tržišna utakmica.

Smatramo da je trenutna situacija na tržištu nelojalna ako gledamo online shopove koji su registrirani u drugim državama i ta preraspodjela, ako se gleda plaćanje PDV-a, ne teče jednako, odnosno oni ne plaćaju PDV u Hrvatskoj, razočarana je Đurđević.

Nisu svi jednaki pred zakonom

Zbog toga iz Hrvatske udruge poslodavaca apeliraju na Vladu da počne oporezivati strane online trgovce.

'Niz prekograničnih online trgovaca koriste hrvatske domene, prodaje robu hrvatskom kupcu, za istu cijenu koliko je plaćate u hrvatskom online shopu, ali na nju plaćaju 19 posto ili manje PDV-a za razliku 25 posto PDV-a koji plaćaju hrvatski online trgovci. U krajnjoj liniji kupac je taj koji plaća PDV, ali on nema priliku vidjeti jasno koji PDV, razjasnio je problem Denis Čupić iz udruge.

19.04.2020. Denis Čupić (Foto: DNEVNIK.hr)

S tim oporezivanjem u proračun bi se, tvrdi, slilo i milijardu kuna na godinu, što može pomoći i trgovini s tristo tisuća ugroženih radnih mjesta. Nama za dva dana istječe trideset dana otkad mi ne trgujemo, otkad nemamo prometa i mi ulazimo u jednu smrtnu fazu, zabrinut je Čupić.

To što stranci ne plaćaju hrvatski, najveći PDV u Europi, naziva propustom porezne uprave, iz koje nam odgovaraju kako Porezna uprava kontinuirano provjerava jesu li porezni obveznici koji se bave internetskom prodajom prešli propisane pragove ulaska u sustav PDV-a. O prijedlogu HUP-a, poručuju, očitovat će se u idućim danima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti