OpenAI tvrdi: Naučili smo umjetnu inteligenciju da piše kao čovjek, a možda i bolje

Posebno ih zabrinjava što bi pojedinci mogli ovakav model iskoristiti za stvaranje velike količine "pristranog ili nasilnog teksta" odnosno lažnih vijesti i tekstova koji bi se mogli širiti društvenim mrežama.

Martina Čizmić | 15.02.2019. / 17:00

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Kreativnost je jedna od glavnih karakteristika koja razlikuje čovjeka i stroj. Pogotovo u svjetlu svih napredaka koji su ostvareni s tehnologijom umjetne inteligencije.

No, OpenAI, grupa iza koje stoji i Elon Musk, navodno je napravila jezični model, odnosno umjetnu inteligenciju koja može stvarati tekstove gotovo jednako dobro kao i čovjek.

U znanstvenom radu koji su objavili na svojim internetskim stranicama, predstavili su GPT-2, veliki ne nadzirani jezični model koji ima veoma dobro razvijene vještine razumijevanja, sažimanja informacija, ali i odgovaranja na pitanja.

Kako pojašnjavaju, model se temelji na 8 milijuna internetskih stranica koje su poslužile za "trening" umjetne inteligencije. Zato ona prepoznaje informacije u rečenici i može svoj tekst prilagoditi stilu i sadržaju koji joj se zada.

Nekoliko primjera koje su objavili na svojim internetskim stranicama zaista izgledaju impresivno.

Iako autori modela GPT-2 ističu kako bi daljnji razvoj mogao rezultirati boljim sustavima za prepoznavanje govora, upozoravaju i kako bi se njihov model moglo i zloupotrijebiti.

Posebno ih zabrinjava što bi pojedinci mogli ovakav model iskoristiti za stvaranje velike količine "pristranog ili nasilnog teksta" odnosno lažnih vijesti i tekstova koji bi se mogli širiti društvenim mrežama.

Upravo zbog toga nisu objavili cijeli model, već smanjeni model i tehničke specifikacije koje i drugi znanstvenici mogu razvijati.

Svjesni su da neki istraživači imaju tehničke mogućnosti da ponove i objave rezultate kao što su njihovi. No, nadaju se da će objava ovog manjeg modela ipak ostaviti dovoljno vremena zajednici znanstvenika koji se bave razvojem umjetne inteligencije da rasprave potencijalne posljedice izrade i objave takvog sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti