Opera predstavila novi preglednik s genijalnim opcijama, jedna od njih je - Aria

Umjetna inteligencija koja se nalazi u samom pregledniku omogućuje lakše pregledavanje internetskog sadržaja, pristupanje relevantnom sadržaju i pruža više fleksibilnosti prilikom korištenja.

Martina Čizmić | 21.06.2023. / 15:31

Opera One (Foto: Opera)

 Čini se kako je sljedeće područje u kojem će se tehnološke tvrtke natjecati - internetski preglednici. Naime, nakon što je Microsoft u svoj Edge ubacio ChatGPT i tako korisnicima omogućio jednostavno korištenje umjetne inteligencije tijekom pregledavanja internetskih stranica, Opera je službeno lansirala svoj preglednik u koji je integrirana umjetna inteligencije.

Iako je Opera One bio predstavljen još krajem travnja, mogli su ga koristiti samo korisnici koji su se prijavili za "rani pristup". Sad je napokon dostupan svima.  Opera One besplatan je za korištenje i moguće ga je koristiti na svim operativnim sustavima za računala.

Kako pojašnjavaju iz norveške Opere, njihova nativna umjetna inteligencija, Aria, u potpunosti je ugrađena u preglednik Opera One i besplatna je za korištenje. Ističu kako ima najsvježije informacije, pristupa joj se klikom na bočnu traku sa zadaćama, a dostupna je i u Operi za Android. Kako pojašnjavaju iz Opere, integracija u bočnu traku omogućuje korisnicima istovremeno obavljanje više zadataka i pregledavanje sadržaja te korištenje Arijinih odgovora.

Korisnici mogu direktno iz preglednika pristupati OpenAI-jevom GPT-u i ChatSonicu za optimiziranje pretraživanja interneta i pružanje poboljšanih mogućnosti pregledavanja sadržaja. Naravno, prije toga se moraju ulogirati u te alate.

No, možda je jedna od najupečatljivijih novosti Opera Onea uvođenje grupiranja otvorenih kartica u svojevrsne "otoke". Kako ističu iz Opere, ova revolucionarna značajka trebala bi promijeniti način na koji korisnici organiziraju svoje kartice i koriste ih. Naime, kartice se grupiraju zajedno na temelju konteksta, omogućujući korisnicima lakše snalaženje, pogotovo u situacijama u kojima je više kartica istovremeno otvoreno.

Naravno, korisnici mogu sami preslagivati kartice, smanjivati otoke kako bi uštedjeli na prostoru te lakše pristupali podacima u trenutku kad su im potrebni.

Još jedna zanimljiva karakteristika ovog preglednika je njegov modularni dizajn koji se prilagođava željama i zahtjevima korisnika. Kako pojašnjavaju u Operi, ovakav pristup osigurava stavljanje ključnih značajki u prvi plan, dok sve ostalo odlazi u pozadinu. Ističu kako su programeri dizajnirali modularni dizajn s vizijom generativne budućnosti temeljene na umjetnoj inteligenciji. Time bi se omogućio daljnji razvoj preglednika i zadovoljenje dinamičkih potreba korisnika.

Umjetna inteligencija koja se nalazi u samom pregledniku omogućuje lakše pregledavanje internetskog sadržaja, pristupanje relevantnom sadržaju i pruža više fleksibilnosti prilikom korištenja.

Tako je u samom pregledniku ugrađena i mogućnost slušanja omiljenih streaming servisa kao što su Spotify, Deezer, Tidal i drugi, ali i dopisivanje putem omiljenih aplikacija kao što su Messenger, WhatsApp, Telegram i slični.

Opera One je prvi primjer našeg pametnog, modularnog dizajna unutar Opere. Označava početak lanca inovacija, uključujući Operin vlastiti AI. Web je upravo postao pametniji i brži s generativnom umjetnom inteligencijom. S Operom One spremni smo prihvatiti i voditi tu promjenu, istaknula je Joanna Czajka, direktorica proizvoda u Operi. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti