Opomena za Metu: Europska komisija ih drži na oku i prijeti kaznom

Komisija je u ponedjeljak izrazila zabrinutost jer Meta nameće "nepoštene tržišne uvjete" konkurentima njezine usluga malih oglasa.

Hina | 19.12.2022. / 16:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska komisija u ponedjeljak je priopćila kako je upozorila Metu, matičnu tvrtku Facebooka, da narušavanjem tržišnog natjecanja internetskog oglašavanja i zloupotrebom svog dominantnog položaja krši europske antimonopolske zakone.

Komisija je u preliminarnoj reviziji najavila dodatnu istragu te da bi mogla izreći kaznu u vrijednosti do 10 posto godišnjeg globalnog prometa tvrtke ako se pronađe dovoljno dokaza o kršenju pravila EU-a.

Tvrdnje Europske komisije su neutemeljene, odgovorio je glasnogovornik Mete Tim Lamb.

John Carmack Jedan od glavnih ljudi napušta Facebook: "Nisam uspio ubiti glupe stvari prije nego što su uzrokovale više štete nego koristi"

Nastavit ćemo surađivati s regulatornim tijelima kako bismo pokazali da su naše inovacije proizvoda usmjerene na potrošače i na natjecanje, dodao je.

Izvori upoznati s ovom temom prošli su mjesec Reutersu rekli da antimonopolska regulatorna tijela EU-a pripremaju tužbe protiv Mete zbog njezine upotrebe podataka o korisnicima i povezivanja usluge oglašavanja s društvenom mrežom.

Komisija je u ponedjeljak izrazila zabrinutost jer Meta nameće "nepoštene tržišne uvjete" konkurentima njezine usluga malih oglasa, Facebook Marketplacea, koji se žele oglašavati na njezinim društvenim mrežama - Facebooku ili Instagramu.

Europska agencija za provedbu tržišnog natjecanja u lipnju prošle godine pokrenula je istragu o Facebooku, usredotočivši se na to koristi li ta društvena mreža podatke oglašivača na nepošten način kako bi se natjecala s njima u sektoru online malih oglasa.

Slika nije dostupna Kreće li Mark Zuckerberg u obračun s Elonom Muskom i Twitterom?

Korisnici Facebooka "automatski imaju pristup Facebook Marketplaceu, htjeli to ili ne", što uzrokuje narušavanje tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju Komisije, a prenosi agencija dpa.

Američka tvrtka sada ima pravo odgovoriti pisanim putem ili na usmenom saslušanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti