Oppo najavio novu generaciju skrivene kamere za selfije

Zaboravite hardverske ureze ili rupice u zaslonu, u budućnosti bi kamera za snimanje selfija trebala biti skrivena ispod ekrana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2021. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mobilne kompanije već godinama pokušavaju pronaći najbolji način na koji, bez gubitka kvalitete, mogu smjestiti (ili sakriti) kameru za selfije kako bi zauzimala što manju površinu na ekranu. Mobilne kompanije prvo su počele eksperimentirati s hardverskim urezom, odnosno tzv. zubom - s vremenom je taj zub postao sve manji, a pored nekih eksperimenata s rotirajućim i pop-up kamerama, većina kompanija na kraju se odlučila prednju kameru smjestiti u rupicu u zaslonu.

Slika nije dostupna Je li ovo najluđi dizajn preklopnog mobitela dosad viđen? Oppo smatra da će biti hit

U budućnosti bi i ta bi rupica trebala nestati te će kamera biti smještena - ispod ekrana. Poznato je kako mobilne kompanije već neko vrijeme razvijaju takvu tehnologiju, a kineski ZTE već je predstavio prve telefone sa skrivenom kamerom, no pokazalo se da kvaliteta fotografija snimljenih s kamerama ispod zaslona nije zadovoljavajuća.

Iz Oppa, kineske kompanije koja također razvija takve kamere, ovog su tjedna objavili kako su razvili treću generaciju kamere smještene ispod ekrana te su se pohvalili s velikim napretkom koji u ostvarili. Kako su takve kamere ograničene s količinom svjetla koju primaju (a koja je zbog činjenice da su smještene ispod ekrana manja), Oppo je primijenio neke trikove kako bi izvukao što bolje rezultate. Jedan od tih trikova odnosi se na umjetnu inteligenciju koja je danas postala neizbježna prilikom fotografiranja, odnosno obrade snimljenih fotografija. Zahvaljujući treniranju AI na velikom broju slika, njihova kamera sada može snimiti još kvalitetnije fotografije, s boljim balansom bijele boje i HDR-om.

Drugi veliki napredak ne odnosi se na samu kameru, već na ekran, tj. dio ekrana ispod kojeg je smještena kamera. Na prvim modelima na kojima se eksperimentiralo i testiralo takve kamere, na dijelu ekrana iznad njih bila je smanjena gustoća piksela kako bi senzor dobio više svjetla.To je rezultiralo lošijim prikazom slike na mjestu iznad kamere, što prilično iritantno pri gledanju videosadržaja ili čitanju teksta.

Slika nije dostupna Kralj je mrtav, živio novi kralj: Oppo je novi najjači kineski proizvođač mobitela

No Oppo je u suradnji s proizvođačem ekrana (na Engadgetu spominju kako bi to mogao biti Samsung) pronašao način na koji može riješiti taj problem - “blagim smanjenjem geometrije svakog piksela iznad kamere”. Tako se zadržava ista gustoća piksela, dok kamera dobiva više svjetla.

Iz Oppa su objavili i jednu fotografiju snimljenu takvom kamerom, a nije poznato kada bi se na tržištu mogao pojaviti prvi njihov telefon koji će koristiti takvu u potpunosti skrivenu kameru.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti