Oprez! Fortnite nije dostupan na Androidu, internetom se šire lažne i opasne aplikacije

Prevaranti pokušavaju iskoristiti ludnicu koja je nastala oko Fortnitea te pokušavaju prevariti nestrpljive korisnike Androida s lažnim aplikacijama i malwareom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.06.2018. / 09:05

Fortnite (Foto: Fortnite) (Foto: Fortnite)

Vlasnici pametnih telefona i tableta koji rade na Androidu s nestrpljenjem iščekuju dolazak trenutno najpopularnije videoigre na ovu platformu. Fortnite je u kratko vrijeme osvojio milijune gamera diljem svijeta, a od ovog ljeta napokon bi trebao biti dostupan i na Googleovoj mobilnoj platformi.

Do tada svi ljubitelji ove igre koji posjeduju Android trebaju biti strpljivi i oprezni jer su na internetu dostupne brojne lažne aplikacije koje mogu nanijeti veliku štetu pametnim telefonima. Npr. na YouTubeu dostupni su videozapisi koji su pregledani milijune puta, a na kojima se prikazuju linkovi za pristup lažnim aplikacijama za Fortnite.

Komentirajući ove aplikacije, Nathan Collier iz sigurnosne kompanije Malwarebytes za jednu je aplikaciju rekao da izgleda u potpunosti realno i teško je razlikovati od Fortnitea za iOS uređaje. Klikom na link za tu aplikaciju neće se, naravno, otvoriti Googleov Play Store, već internetski preglednik putem kojeg je prvo potrebno skinuti druge aplikacije i tek bi onda trebao biti dostupan Fortnite.

Naravno, bez obzira koliko takvih lažnih i malicioznih aplikacija korisnici preuzeli na telefon, nikada im neće biti dostupna Fortnite aplikacija za Android, ali će zato prevaranti unovčiti njihovu naivnost i zaraditi sa svakim preuzimanjem takvih aplikacija.

Collier sve vlasnike Androida poziva na strpljenje i podsjeća ih kako je jedini siguran način za igranje Fortnitea na Androidu preuzimanje ove aplikacije sa službene Googleove trgovine Play Store – u suprotnom, odnosno ako nasjednu na prevarantske aplikacije, zarazit će telefon s malwareom.

Iako neke od tih lažnih aplikacija nisu toliko opasne, dio aplikacija pokušat će vlasnicima Androida ukrasti novac ili iskoristiti ove telefone za rudarenjem kripto valuta.

Točan datum dolaska Fortnitea na Android još nije poznat, no iz Epic Gamesa najavili su kako će to biti tijekom ljeta.

Izvor: BBC


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti