OPREZ Korisnici Appleovih uređaja na udaru prevaranata

Korisnicima iPhonea i iPadova pojavljuju se poruke o problemu s operativnim sustavom, a ako ga žele popraviti, trebaju nazvati određeni broj i platiti između 19 i 80 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.07.2015. / 09:18

OPREZ Korisnici Appleovih uređaja na udaru prevaranata

Vlasnici mobilnih uređaja sve su češća meta prevaranata koji od njih pokušavaju izvući novac ili privatne podatke koje mogu kasnije iskoristiti za daljnje prijevare i krađu novca s bankovnih računa. Prošlog tjedna na udaru prevaranata našli su se korisnici Appleovih mobilnih uređaja – informacije nekih medija govore kako su problema imali vlasnici iPhonea i iPadova u SAD-u i Velikoj Britaniji, a trenutno nije poznato jesu li posla s prevarantima imali i korisnici u Hrvatskoj. Tijekom surfanja internetom na iPhoneu ili iPadu korisnicima bi se pojavila poruka kako je softver srušen te, ako ga žele popraviti, moraju nazvati službu za korisnike, čiji su broj priložili, a taj popravak nije besplatan već bi za njega trebali platiti između 19 i 80 dolara. U nekim slučajevima osoba koja se javila na ovaj broj korisnike bi upozorila kako na mobilnom uređaju imaju instaliranu aplikaciju koja im krade podatke te su zatražili broj kreditne kartice 'kako bi mogli popraviti ovaj problem'.

Novinar The Telegrapha također je kontaktirao jedan od tih brojeva - glas s druge strane telefona tvrdio je da je Appleov partner i stručnjak za sigurnost iOS operativnog sustava i od novinara je zatražio serijski broj iPada, uz napomenu kako će mu popravak problema sa softverom naplatiti. Iz The Telegrapha dva puta su zatražili dodatne informacije o kompaniji koja će im popraviti iPad poput adrese firme i web adrese, no nakon oba upita veza je prekinuta. Inače, ova je prijevara prvi put prijavljena još u studenom prošle godine u SAD-u, a u posljednje vrijeme ponovno se proširila. Iz Applea su objavili upute s rješenjem ovog problema, odnosno objasnili su kako spriječiti pojavljivanje ovog problema – spriječiti možete tako da pod postavkama Safarija blokirate skočne prozore, odnosno ovaj problem može se riješiti tako da se u zrakoplovnom načinu rada u postavkama Safarija očiste povijest i podatci s internetskih stranica. Povodom ovih prijevara, iz britanske policije korisnike mobilnih uređaja upozorili su kako nikada nikome ne smiju davati korisnička imena i lozinke iClouda i drugih servisa te, naravno, bankovne podatke. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti