Oprez: Ransomware napadi sve učestaliji i sve skuplji

Dok je u 2015. prosječna zarada od ovakvih napada iznosila manje od 300 dolara, prošle godine ona je porasla na skoro 1100 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2017. / 12:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najvećih trendova među hakerima u posljednje vrijeme su tzv. ransomware napadi – cyber kriminalci "otimaju" i zaključavaju računala, odnosno dokumente na njima i traže odštetu za njihovo otključavanje. Hakeri su ranije većinom tražili male odštetne zahtjeve od nekoliko stotina dolara, osim u slučaju napada na organizacije i kompanije, no prošle godine zabilježeno je veliko povećanje u tim odštetnim zahtjevima.

Prema nedavno objavljenim izvještajima o cyber sigurnosti Verizona (Data Breach Investigations Report) i Symanteca, broj cyber napada u 2016. porastao je za pedeset posto u odnosu na godinu dana ranije, a posebno je zanimljivo kako je prošle godine ransomware bio peti najučestaliji tip napada, dok je dvije godine ranije bio na 22. mjestu. Prošle godine zabilježen je porast napada na bolnice, farmaceutske kompanije i osiguravajuća društva od čak 70 posto te se čini kako su upravo to omiljene mete cyber kriminalaca, odnosno kriminalci očekuju da upravo od njih mogu dobiti najviše novca.

Dok je u 2015. prosječna zarada od ovakvih napada iznosila manje od 300 dolara, prošle godine ona je porasla na skoro 1100 dolara te se mnogima više isplati kupiti novo računalo (naravno, ako su prije toga backupirali sav sadržaj s računala). Jedan od razloga povećanja odštetnih zahtjeva upravo je činjenica da je veliki broj korisnika hakerima spreman platiti odštetu jer na drugi način ne mogu pristupiti dokumentima na računalima – u jednom slučaju čak niti američka policija nije uspjela otključati računala u jednoj policijskoj postaji pa su na kraju i oni morali platiti odštetu hakerima. Također, napadi su s vremenom postali sofisticiraniji, a kriminalci lukaviji pa tako, ako korisnici ne plate odmah, povećavaju cijenu otkupnine, dok nekim korisnicima besplatno otključaju računala, ako oni zaraze dvoje ili više novih korisnika.

Symantec je prošle godine otkrio čak sto novih varijanti ransomwarea, što je trostruko povećanje u odnosu na godinu dana ranije, a tijekom prošle godine prosječno su zabilježili više od 1200 napada dnevno. Dva su razloga sve većeg broja ransomware napada – jednostavnost dijeljenja malwarea među cyber kriminalcima, kao i profitabilnost ovakvih napada jer je riječ o, kako kažu na Cnetu, "brzoj formuli za laku zaradu" kriminalaca.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti