Oracle tuži Google, želi polovicu prihoda od oglašavanja

Oracle je još prošle godine podnio tužbu protiv Googlea kojeg optužuje da je kopirao njihovu Java scriptu u Android.

Zimo Zimo Zimo | 11.06.2011. / 13:01

Oracle tuži Google, želi polovicu prihoda od oglašavanja

Oracle je još prošle godine podnio tužbu protiv Googlea kojeg optužuje da je kopirao njihovu skriptu.

Tvrtka Oracle u vlasništvu je Larry Ellisona, a ista je poznata po čvrstom stavu u kojem ne preza ni pred čim. Naime, Oracle je dobio parnicu protiv tvrtke SAP u iznosu od 1.3 milijarde dolara, nakon čega je tražio od suda dodatnih 211 milijuna dolara kamata.

Sada Oracle vodi novi sudski postupak, no ovaj puta protiv pretraživačkog diva Googlea, kojeg optužuje da je u svoj Android operativni sustav kopirao njihove Java API pakete.

Oracle tvrdi da je Google kopirao zaštićeni rad kao što su imena klasa, definicije, organizacije i parametre, te strukturu i sadržaj Java class baze. 'U nekoliko primjera, Androidov kod direktno je kopiran sa zaštićenog Oracle America koda' - stoji u optužnici.

Ovom tužbom Oracle želi 50 posto ukupnih prihoda od oglasa Googlea sa Android pametnih telefon.

S druge strane Google se brani kako je ovdje predmet tužbe Android softwareska platforma, koji Google ne prodaje, odnosno isti ne prima naknade, plaćanja i ostale prihode povezane sa Androidom, te kako Oracle nema temeljnu bazu za optužbu.

Florian Mueller, aktivist za intelektualno vlasništvo, smatra da će Google biti prisiljen restrukturirati poslovni model za Android radi tužbe Oraclea. 'Ukoliko Google izgubi, isti bi trebao platiti štetu za prekršaje, što bi moglo utjecati na ono što je Google stvorio do sada od Androida.

Također, Google bi se mogao naći u velikoj nevolji izgubi li sudski postupak protiv nemilosrdnog Oraclea. Microsoft već sada naplaćuje 5 dolara po HTC Android uređaju radi njihovih patenata koji se nalaze na Googleovom OS-u.

Dogodili se takva situacija da Google izgubi, Android možda neće više biti besplatan.

Via SocialTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti