Orwl PC: Računalo koje briše enkripcijski ključ ako ga netko pokuša hakirati

Mini računalo koje sigurnost podiže na novu razinu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.07.2017. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Živimo u opasnim vremenima globalnih cyber napada, ransomwarea, raznih zlonamjernih softvera i trojanskih virusa. Budući da računala u našim životima imaju važnu ulogu i bez njih nam je teško zamisliti život, njihova sigurnost mora biti zajamčena.

Orwl PC zanimljivo je mini osobno računalo koje obećava naprednu sigurnost i zaštitu. Osim različitih softverskih sigurnosnih opcija, ovo se računalo može i "samouništiti" ako ga netko fizički pokuša hakirati.

Računalo se može konfigurirati s Windows, Qubes OS i Ubuntu sustavom, nudi podršku protiv UEFI i DMA napada, kao i protiv USB-baziranih napada. Tu je specijalni "key fob" (mali sigurnosni hardverski uređaj s ugrađenom autentifikacijom koja se koristi za upravljanje i osiguranje pristupa mrežnim uslugama i podacima) sa NFC podrškom, koji verificira je li korisnik autoriziran za pristup računalu. Kada je key fob izvan dometa, računalo automatski zaključava sve USB portove.

PC vrlo uspješno brani od fizičkog hakiranja na način da računalo detektira promjene u električnim komponentama čak i kada je isključeno. Ako računalo detektira da netko planira fizički hakirati uređaj, trajno briše enkripcijski ključ, što znači da haker ne može pristupiti podacima koji se na njemu nalaze.

Sva ova zaštita i sigurnost ima i svoju poprilično paprenu cijenu. Orwl PC na tržištu će se pojaviti sljedeći mjesec po cijeni od 1 699 dolara za model sa Core m3 procesorom (oko 11 000 kuna), dok će cijena Core m7 modela biti 2 399 dolara (oko 15 500 kuna). Više o samom računalu i prednarudžbama saznajte na stranici www.orwl.org.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti