Osjećate se depresivno i usamljeno? Jedan od razloga mogao bi biti Facebook

Istraživanje koje je provedeno ove godine pokazalo je da se ljudi osjećaju manje depresivno i usamljeno ako manje koriste Facebook, Instagram i Snapchat.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.11.2018. / 12:15

Depresija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Mark Zuckerberg početkom godine najavio je kako će i po cijenu pada profita i posjetitelja napraviti promjene na Facebooku i news feedu koje bi trebale pomoći korisnicima da se bolje osjećaju. Tako je najavio da će se umjesto medijskog sadržaja koji većina korisnika konzumira upravo putem Facebooka, korisnicima prikazivati više sadržaja njihovih prijatelja i članova obitelji. Istraživanje Facebooka pokazalo je da su njihovi korisnici sretniji i zadovoljniji kada im se na ovoj mreži prikazuje sadržaj njihovih prijatelja u odnosu na sadržaj medija i drugih stranica.

No postoji još jedan način kako bi se korisnici Facebooka i društvenih mreža mogli bolje osjećati, odnosno kako bi se mogli osjećati manje depresivno i usamljeno, a rješenje je prilično jednostavno – smanjite korištenje društvenih mreža na 30 minuta dnevno. Za mnoge to, naravno, neće biti toliko jednostavno jer na Facebooku provode više sati dnevno, no istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je da su, pogotovo kod osoba koje su sklone depresiji i osjećaju se usamljeno, društvene mreže samo ulje na vatru za njihove probleme.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 140 američkih studenata – znanstvenici su prvo pratili njihovo korištenje Facebooka, Snapchata i Instagrama, nakon čega su popunili upitnik vezan uz usamljenost, depresiju, samopoštovanje, samopouzdanje, anksioznost itd.

Sljedeći korak u ovom eksperimentu bio je praćenje studenata koji su tijekom tri tjedna podijeljeni u dvije grupe – jedna grupa nastavila je koristiti društvene mreže kao i prije, dok je druga grupa koristila društvene mreže samo 30 minuta dnevno, odnosno svaku od tri platforme po maksimalnu deset minuta dnevno. Znanstvenici su se odlučili na smanjenje korištenja društvenih mreža na 30 minuta dnevno umjesto potpunog prestanka korištenja jer smatraju da je to ipak realnija opcija za korisnike kojima bi bilo teško odjednom prestati koristiti Facebook i Instagram.

Kada su svi podaci prikupljeni i analizirani pokazalo se da manje korištenje društvenih mreža u odnosu na uobičajene navike pozitivno utječe na ljude jer smanjuje osjećaje depresije i usamljenosti, a ovaj je utjecaj posebno velik na korisnike koji su i skloniji depresiji.

Manje korištenje društvenih mreža nije utjecalo na samopouzdanje korisnika, no znanstvenici napominju da je vrijeme trajanja istraživanja možda bilo prekratko da bi se na temelju dobivenih rezultata mogli izvući konkretni zaključci o utjecaju Facebooka na samopouzdanje te je potrebno provesti duža istraživanja za točnije podatke.

Što se utjecaja na depresiju i usamljenost tiče, već i ovo kratko istraživanje pokazalo je povezanost između pretjeranog korištenja društvenih mreža i depresije, pa ako se želite bolje osjećate, smanjite korištenje društvenih mreža.

Izvor: Quartz
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti