Osječka tvrtka i dva fakulteta dogovorili suradnju na razvoju ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj

U planu im je dizajn čipa specijaliziranog za bespodasne sustave s mogućnošću nadogradnje autonomnim funkcionalnostima.

Martina Čizmić | 04.02.2022. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osječka tvrtka Orqa, koja je poznata po naočalama za udaljenu stvarnost i FPV, potpisala je Sporazum o suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologiija Osijek (FERIT) te Fakultetom elektronike i računarstva Zagreb (FER). 

Ovaj Sporazum omogućit će zajednički rad stručnjaka, inženjera i akademske zajednice na istraživanju i razvoju tehnologija koje bi u konačnici rezultirale složenim dizajnom čipa kakav dosad nije postojao u Hrvatskoj. Ujedno će promicati i ključni strateški instrument za provođenje EU industrijske strategije – Important Projects of Common European Interest (IPCEI).

Slika nije dostupna Hrvatske tvrtke udružile snage i zajednički će nuditi tehnološka rješenja za javnu sigurnost na američkom tržištu

Namjeravamo dizajnirati čip specijaliziran za besposadne sustave kao što su dronovi, vozila ili plovila, s mogućnošću nadogradnje autonomnim funkcionalnostima. Ovaj izrazito složeni projekt je prvi projekt ovog tipa u Hrvatskoj, među prvima smo u svijetu, a trenutno ne postoje dovoljni inženjerski kapaciteti za takav dizajn. Iako taj kadar zasad nedostaje u Hrvatskoj, kroz ovaj projekt nastojimo graditi kapacitete i učiti inženjere kako bismo pokrenuli razvoj ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj u skladu s globalnim trendovima. Suradnja s fakultetima kao generatorima kadra pri tome ima ključnu ulogu. Kroz ovaj projekt namjeravamo postići simbiozu komercijalnih potreba s jedne, te akademskog znanja i istraživanja s druge strane. Uz fakultete, iznimno nam je važna i podrška  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u svrhu otvaranja puta za daljnji razvoj ove atraktivne branše, istaknuo je Srđan Kovačević, suvlasnik i izvršni direktor tvrtke Orqa.

S obzirom na to da se u Orqi bave istraživanjem, razvojem, i prototipiranjem uređaja iz područja tehnologija pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio-komunikacije te proizvodnjom elektroničkih komponenata i uređaja, od kojih su najpoznatije video naočale za pilote dronova FPV.One, suradnja sa STEM studijima odlična je prilika kako za mlade inženjerske nade, tako i za cjelokupni tehnološki sektor. Potpisani Sporazum jedinstven je na području Hrvatske te će se njime Osijek i Osječko-baranjska županija snažnije pozicionirati u IT svijetu.
 
Ovim sporazumom dodatno će se učvrstiti suradnja dvaju vodećih hrvatskih fakulteta u području dizajna čipova, kojoj dodatnu vrijednost daje i osječka tvrtka Orqa. U Hrvatskoj je razvoj poluvodičke industrije u zaostatku za ostalim granama elektrotehnike te će planirane znanstveno-istraživačke aktivnosti u suradnji s gospodarstvom predstavljati značajan iskorak u smjeru razvoja mikroelektronike u Republici Hrvatskoj. Provedbom znanstvenih istraživanja osigurat će se transfer najaktualnijih znanja u gospodarstvo, ali i u studijske programe, što će našim studentima osigurati dodatne kompetencije nužne za tržište rada u ovom području, izjavio je Tomislav Matić, dekan FERIT-a, suvremenog fakulteta čiji se obrazovni programi neprekidno razvijaju sukladno međunarodnim potrebama kako tehnološkog, tako i ekonomskog okruženja.

Ivan Jelušić, Orqa  (Foto: AHK Kroatien/Tomislav Smoljanović) Orqa ruši rekorde: U 45 minuta za 500 posto premašili cilj crowdfunding kampanje i sad se spremaju osvojiti svijet

Osim FERIT-a, veliki potencijal Orqe prepoznao je i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, koji se odavno pozicionirao kao jedna od vodećih domaćih obrazovnih institucija u STEM području.

FER se zalaže za gospodarstvo utemeljeno na znanju, inovacijama i otvorenosti prema globalnim talentima. Snaga svakoga gospodarstva leži u visokotehnološkom sektoru čiji je napredak i konkurentnost nemoguć bez znanja i znanstvenih istraživanja gdje akademska zajednica ima izuzetno važnu ulogu. Ovim sporazumom stvoren je temelj za daljnji razvoj hrvatskih kompetencija u području dizajna i verifikacije čipova. Sporazum je također ključan za povezivanje hrvatske akademske zajednice i hrvatskog gospodarstva s velikim europskim igračima iz poluvodičke industrije te u konačnici kreiranje konzorcija za prijavu u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI), naglasio je Gordan Gledec, dekan FER-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti