Orqa ruši rekorde: U 45 minuta za 500 posto premašili cilj crowdfunding kampanje i sad se spremaju osvojiti svijet

Očekujemo da ćemo za nekoliko tjedana biti u dobroj poziciji da osiguramo suradnju s američkim Ministarstvo obrane, otkriva Jelušić.

Martina Čizmić | 17.06.2019. / 16:17

Ivan Jelušić, Orqa (Foto: AHK Kroatien/Tomislav Smoljanović) (Foto: AHK Kroatien/Tomislav Smoljanovi?)

Osijek je već dokazao da postaje hrvatska inačica Silicijske doline, a posljedni uspjeh mladih genijalaca iz Orqe samo učvršćuje tu činjenicu.

Naime, u samo 45 minuta crowdfunding kampanje na Kickstarteru uspjeli su prikupiti 5 puta više novca no što su tražili. Kampanja traje još 28 dana, a do sad su prikupili gotovo 265 tisuća dolara.

Uspjeh kampanje iznenadio je i samu ekipu iz Orqa, a kako im je to uspjelo otkrio je za Zimo Ivan Jelušić, COO Orqa.

Poprilično dobro smo se pripremili za tu kampanju, ali stvarno nismo očekivali da ćemo u samo 45 minuta prikupiti 500 posto sredstava, kaže Jelušić i dodaje kako ih posljednjih nekoliko dana opsjedaju mediji sa svih strana. Nije loše za kampanju u koju je bilo uloženo otprilike 300 eura.

Tajna uspjeha leži u kvalitetnom proizvodu, naočalama Orqa FPV.One, koje su tiha patnja brojnih pilota dronova iz cijelog svijeta. I upravo su oni prvi poduprli ovu crowdfunding kampanju.

Kampanju su podržali gotovo svi najbolji piloti dronova iz cijelog svijeta, ističe Jelušić te dodaje kako im je to ujedno i najbolja tržišna validacija i pokazatelj da su zaista napravili nešto što ljudi žele kupiti.

Orqa FPV.One naočale (Foto: Orqa)

A što će s "viškom novca" koji su dobili?

Nema tu viška. Novac ćemo u potpunosti uložiti u daljnji razvoj jer, osim naočala za široke mase, u pripremi je i još nekoliko verzija koje su u fazi razvoja, kaže Jelušić.

Otkrio nam je i jednu malu ekskluzivu.

Očekujemo da ćemo za nekoliko tjedana biti u dobroj poziciji da osiguramo suradnju s američkim Ministarstvo obrane, otkriva Jelušić.

No više informacija zasad i ne smije otkrivati.

Srđan Kovačević Za virtualnu ste čuli, ali znate li što je"udaljena stvarnost"? Za proizvod osječke kompanije zainteresirani su Amazon i Pentagon

Dok čekaju kako će se projekt s Amerikancima odvijati, pripremaju se za 2. seed, odnosno privlačenje novih ulagača. Bez obzira na to tko ti ulagači na kraju bili, Jelušić ističe kako iz Osijeka  ne odlaze ni pod koju cijenu.

Nema tih para koje bi nas nagnale da odemo iz Osijeka. Ovdje smo stvorili takvo okruženje da zaista nema smisla otići, kaže Jelušić.

Inače, još uvijek se možete priključiti Kickstarter crowdfunding kampanji i poduprijeti dečke iz Osijeka te tako dobiti mogućnost da prvi dobijete Orqa naočale i sve što ide uz njih.

Za sve one koji bi ih željeli nabaviti – dobra vijest. Od rujna bi, kaže Jelušić, naočale Orqa FPV.One trebale biti dostupne i u Hrvatskoj u slobodnoj prodaji ili putem njihove internetske stranice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti