zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Znanost

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet istražuje kako nutritivno poboljšati čokoladu

Na projektu vrijednom više od 190 tisuća eura radi međunarodni tim od 10 znanstvenika.

Hina | 27.04.2024. / 08:25 komentari

Podijeli

Čokolada
Čokolada (Foto: Getty Images)

Mogućnost proizvodnje čokolade i srodnih proizvoda uz smanjeni udio šećera i zasićenih masti kako bi se poboljšala nutritivna, a smanjila kalorijska vrijednost, neki su od ciljeva dvaju znanstveno-istraživačkih projekata stručnjaka osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

tri vijesti o kojima se priča Fototerapija, ilustracija Fototermalna terapija Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata Lutrijske kuglice Gubimo li posve kontrolu? Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura Šišmiš, ilustracija Zagonetka iz prirode Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto

Tijekom provedbe projekta "Oleogelovi kao nutritivno poboljšanje čokolade i krem-proizvoda“, na kojemu se trenutno radi, objašnjava voditeljica projekta i prodekanica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PTF) za znanost i međunarodnu suradnju Đurđica Ačkar, ispitat će se u kojoj se mjeri u proizvodnji tih proizvoda mogu zamijeniti masti i kako dodatak oleogelova utječe na svojstva ovih proizvoda.

Čokolada Britanski stručnjak otkriva: Čokolada ima iznenađujuće pozitivan utjecaj na naše zdravlje

Naime, stručnjaci koji sudjeluju na projektu smatraju da bi se dodatkom oleogelova smanjio udio zasićenih masti u navedenim proizvodima, kao i njihova kalorijska vrijednost, s obzirom na to da se preveliki unos zasićenih masti prehranom povezuje s kardiovaskularnim bolestima.

Kako je jedan od motiva projekta bio traženje rješenja za korištenje nusproizvoda u proizvodnji prof. Ačkar napominje da će se projektom fokusirati na dva nusproizvoda bogata vlaknima: kakaovu ljusku, koja je nusproizvod same industrije čokolade, i pljevicu pira. Također, analizirat će se dva proteinska nusproizvoda koja su već našla primjenu u prehrambenoj industriji, i to sirutka, koja se, između ostalog, koristi i u proizvodnji čokolade i krem-proizvoda te proteine boba, koji su nutritivno vrijedni biljni izvori proteina.

Iako je potencijalnih sirovina za pripremu oleogelova daleko više, kroz četverogodišnji period projekta morali smo se ograničiti na njihov manji broj. Nastojali smo se zadržati na sirovinama bliskim industriji čokolade te sirovinama koje su nam lokalno dostupne, kao i voditi se trendovima u prehrani, kao što su proteinski i veganski proizvodi, pojašnjava prodekanica Ačkar.

Projekt vrijedan više od 190 tisuća eura 

Na projektu, vrijednom više od 190 tisuća eura, koji u potpunosti financira Hrvatska zaklada za znanost, surađivat će međunarodni tim, sastavljen od 10 znanstvenika s pet institucija iz tri države. Istraživanja na oleogelovima i njihovoj primjeni u hrani rade i drugi istraživački timovi u zemlji i svijetu i vjerujemo da će naši i rezultati drugih znanstvenika naći primjenu na dobrobit industrije i potrošača navode na osječkom PTF-u.

Projekt je nastavak početnog istraživačkog projekta "Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda“, u kojem su se znanstvenici analizirali primjenu kakaove ljuske u proizvodnji čokolade, krem-proizvoda i instant napitaka, s ciljem povećanja udjela vlakana, uz smanjeni udio šećera, napominju u ovoj znanstvenoj ustanovi. Spomenutim projektom znanstvenici su primijenili kakaovu ljusku u čokoladi, krem-proizvodima i instant kakao napitku te s dodatkom ljuske povećali udio vlakana u ovim proizvodima, ističe prof. Ačkar te očekuje da će se, zbog potrebe dodatnih analiza i spoznaja, u budućnosti moći nastaviti istraživanja u ovom području.

Kakaova ljuska je veliki problem industrije čokolade, jer se generira u velikim količinama tijekom prerade kakaova zrna, a trenutno se koristi samo u proizvodnji opeke i kao sirovina za proizvodnju bioplina.

Proizvođači čokolade svjesni su njezine velike biološke vrijednosti, zahvaljujući visokom udjelu vlakana i polifenola, a nadamo se da ćemo svojim istraživanjima doprinijeti njezinom boljem iskorištenju, koje bi dovelo do ušteda u proizvodnji i smanjenja ekoloških problema koje sa sobom nosi, objašnjava prodekanica Ačkar.

Projekti postavljaju temelj za daljnja istraživanja i industrijsku primjenu

Ističe kako je velika želja istraživačkog tima da se smanjivanjem udjela zasićenih masti i šećera dobiju nutritivno kvalitetniji i zdraviji proizvodi te napominje da se s ova dva projekta neće odmah doći do finalnih proizvoda na policama trgovina, ali će se zasigurno postaviti temelji za daljnja istraživanja i industrijsku primjenu.

Iako smo bili u prilici raspravljati o problemima kakaove ljuske s dionicima iz industrije, za sada još nismo formalno prezentirali rezultate nijednom konkretnom proizvođaču s namjerom da ih komercijaliziramo. Još uvijek postoje pitanja na koja moramo naći odgovor, ali uvijek smo otvoreni za suradnju, ukoliko se pokaže inicijativa od strane industrije, napominje prof. Ačkar.

Slika nije dostupna Američka udruga potrošača pozvala proizvođače čokolade na promjene kako bi se zaštitilo zdravlje kupac i dala im znakoviti rok

Upozorava kako suvremena zapadna društva veliki problem imaju s pretilošću, a Hrvatska je također jedna od zemalja koje se bore s ovim problemom, posebice u dječjoj i adolescentskoj populaciji. Iako se veliki napori ulažu u edukaciju djece i roditelja o pravilnoj prehrani, prehrambena industrija može dodatno pomoći kroz dostupnost nutritivno kvalitetnijih proizvoda i tu naš tim vidi mogućnost doprinosa kroz znanstvena istraživanja, naglašava prodekanica osječkog PTF-a Đurđica Ačkar.

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu provode se različita istraživanja vezana uz nusproizvode prehrambene industrije, hranu i prehranu. Tako se, uz ostalo, u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) ispituju prehrambene navike različitih skupina potrošača, provode se istraživanja o utjecaju prehrane na različite bolesti, a u suradnji s industrijom radi se na razvoju novih i poboljšanju postojećih proizvoda, napominju na osječkom PTF-u. 

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Šok za tinejdžera: Naoružana policija ga okružila i stavila mu lisice, a razlog je nevjerojatan
Nesavršena tehnologija
Šok za tinejdžera: Naoružana policija ga okružila i stavila mu lisice, a razlog je nevjerojatan
Do 2050. pod vodom bi moglo biti 20 posto talijanskih plaža, 40 posto do 2100.
Zabrinjavajući podaci
Do 2050. pod vodom bi moglo biti 20 posto talijanskih plaža, 40 posto do 2100.
Tajni život pod arktičkim ledom: Otkriveni mikrobi koji mogu spasiti planet?
Znanstvenici iznenađeni
Tajni život pod arktičkim ledom: Otkriveni mikrobi koji mogu spasiti planet?
Umjetna inteligencija prvi put korištena u stvaranju hrvatskog dokumentarnog filma
Sokol – Nezaustavljiv kao sudbina
Umjetna inteligencija prvi put korištena u stvaranju hrvatskog dokumentarnog filma
Honor i BYD sklopili strateško partnerstvo: Razvijat će inteligentnu mobilnost pokretanu umjetnom inteligencijom
Potvrda dobrih odnosa
Honor i BYD sklopili strateško partnerstvo: Razvijat će inteligentnu mobilnost pokretanu umjetnom inteligencijom
Predstavljen prvi hrvatski digitalni landscape
SoMo Borac
Predstavljen prvi hrvatski digitalni landscape
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Ima dovoljno alternativa
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
VREMENSKA PROGNOZA - pogledajte kakvo će vrijeme biti idućih dana
Vremenska prognoza
Stiže iznadprosječno toplo vrijeme: Meteorolog otkrio što nas čeka za blagdan Svih svetih
Melissa ide prema Jamajci: "Ovo je najekstremnije što se može dogoditi planetu. Stiže pravo čudovište"
OLUJA STOLJEĆA
Uragan Melissa poharao Jamajku: Stanovnici još jednog otoka strahuju za svoju sudbinu
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
privlače milijune
"Otkazuju Božić!" Evo što se događa s popularnim božićnim sajmovima, lavinu je pokrenula objava na društvenim mrežama
show
Justus Reid koji obnavlja kuću u Hrvatskoj dobio je posebno pojačanje
neočekivana novost
Amerikanac koji uređuje kuću u Hrvatskoj moli za pomoć: "Život je pun iznenađenja"
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Kolike su cijene ulaznica za dvoranske koncerte Marka Perkovića Thompsona?
prodaju se kao lude
Previše ili ne? Evo koje su cijene ulaznica za koncerte Thompsona po Hrvatskoj
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
zabava
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Reakcije ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Urnebesno
Reakcija ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Ovaj kviz otkriva koliko vam mozak skače s teme na temu
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva koliko vam mozak skače s teme na temu
tech
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Ima dovoljno alternativa
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
sport
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Torcidina ploča u centru Zagreba trajala svega nekoliko sati
SLAVI SE ROĐENDAN
FOTO Torcidina ploča u centru Zagreba trajala svega nekoliko sati
tv
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
KUMOVI
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
MasterChef: Nastavak izazova pokazat će tko je majstor zero waste-a! Samo je jedna zlatna kartica!
NE PROPUSTITE!
Nastavak izazova pokazat će tko je majstor zero waste-a! Samo je jedna zlatna kartica!
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Odabrali putnici
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
novac
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
nikad ostvarena želja
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Justus Reid koji obnavlja kuću u Hrvatskoj dobio je posebno pojačanje
neočekivana novost
Amerikanac koji uređuje kuću u Hrvatskoj moli za pomoć: "Život je pun iznenađenja"
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
 

Nastavi čitati

Znanost
Galeb uz Jadransko more, ilustracija
Zabrinjavajući podaci

Do 2050. pod vodom bi moglo biti 20 posto talijanskih plaža, 40 posto do 2100.

piše Hina
Znanost
Arktički led
Znanstvenici iznenađeni

Tajni život pod arktičkim ledom: Otkriveni mikrobi koji mogu spasiti planet?

piše Branimir Vorša
Znanost
Komet 3I/ATLAS snimljen teleskopom Hubble
3I/ATLAS

Ovaj kozmički gost uči nas kako bolje zaštititi Zemlju od potencijalnih udara

piše Branimir Vorša
Znanost
Šalice kave, ilustracija
Ima dovoljno alternativa

Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite

piše Hina
Znanost
John Martinis
John Martinis

Nobelovac hrvatskih korijena u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV otkriva kako razmišlja graditelj kvantnog računala

piše
Znanost
Prehlada, ilustracija
Simptomi su slični

Kišete i kašljete? Je li u pitanju obična prehlada ili možda ipak COVID?

piše Hina
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima