zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Znanost

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet istražuje kako nutritivno poboljšati čokoladu

Na projektu vrijednom više od 190 tisuća eura radi međunarodni tim od 10 znanstvenika.

Hina | 27.04.2024. / 08:25 komentari

Podijeli

Čokolada
Čokolada (Foto: Getty Images)

Mogućnost proizvodnje čokolade i srodnih proizvoda uz smanjeni udio šećera i zasićenih masti kako bi se poboljšala nutritivna, a smanjila kalorijska vrijednost, neki su od ciljeva dvaju znanstveno-istraživačkih projekata stručnjaka osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

tri vijesti o kojima se priča Zvjezdani tok iz galaksije M61 Tek je počeo s radom Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije Baterija telefona, ilustracija Svaki se postotak računa Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu Aguada Fénix Veliki ritualni kompleks Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira

Tijekom provedbe projekta "Oleogelovi kao nutritivno poboljšanje čokolade i krem-proizvoda“, na kojemu se trenutno radi, objašnjava voditeljica projekta i prodekanica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PTF) za znanost i međunarodnu suradnju Đurđica Ačkar, ispitat će se u kojoj se mjeri u proizvodnji tih proizvoda mogu zamijeniti masti i kako dodatak oleogelova utječe na svojstva ovih proizvoda.

Čokolada Britanski stručnjak otkriva: Čokolada ima iznenađujuće pozitivan utjecaj na naše zdravlje

Naime, stručnjaci koji sudjeluju na projektu smatraju da bi se dodatkom oleogelova smanjio udio zasićenih masti u navedenim proizvodima, kao i njihova kalorijska vrijednost, s obzirom na to da se preveliki unos zasićenih masti prehranom povezuje s kardiovaskularnim bolestima.

Kako je jedan od motiva projekta bio traženje rješenja za korištenje nusproizvoda u proizvodnji prof. Ačkar napominje da će se projektom fokusirati na dva nusproizvoda bogata vlaknima: kakaovu ljusku, koja je nusproizvod same industrije čokolade, i pljevicu pira. Također, analizirat će se dva proteinska nusproizvoda koja su već našla primjenu u prehrambenoj industriji, i to sirutka, koja se, između ostalog, koristi i u proizvodnji čokolade i krem-proizvoda te proteine boba, koji su nutritivno vrijedni biljni izvori proteina.

Iako je potencijalnih sirovina za pripremu oleogelova daleko više, kroz četverogodišnji period projekta morali smo se ograničiti na njihov manji broj. Nastojali smo se zadržati na sirovinama bliskim industriji čokolade te sirovinama koje su nam lokalno dostupne, kao i voditi se trendovima u prehrani, kao što su proteinski i veganski proizvodi, pojašnjava prodekanica Ačkar.

Projekt vrijedan više od 190 tisuća eura 

Na projektu, vrijednom više od 190 tisuća eura, koji u potpunosti financira Hrvatska zaklada za znanost, surađivat će međunarodni tim, sastavljen od 10 znanstvenika s pet institucija iz tri države. Istraživanja na oleogelovima i njihovoj primjeni u hrani rade i drugi istraživački timovi u zemlji i svijetu i vjerujemo da će naši i rezultati drugih znanstvenika naći primjenu na dobrobit industrije i potrošača navode na osječkom PTF-u.

Projekt je nastavak početnog istraživačkog projekta "Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda“, u kojem su se znanstvenici analizirali primjenu kakaove ljuske u proizvodnji čokolade, krem-proizvoda i instant napitaka, s ciljem povećanja udjela vlakana, uz smanjeni udio šećera, napominju u ovoj znanstvenoj ustanovi. Spomenutim projektom znanstvenici su primijenili kakaovu ljusku u čokoladi, krem-proizvodima i instant kakao napitku te s dodatkom ljuske povećali udio vlakana u ovim proizvodima, ističe prof. Ačkar te očekuje da će se, zbog potrebe dodatnih analiza i spoznaja, u budućnosti moći nastaviti istraživanja u ovom području.

Kakaova ljuska je veliki problem industrije čokolade, jer se generira u velikim količinama tijekom prerade kakaova zrna, a trenutno se koristi samo u proizvodnji opeke i kao sirovina za proizvodnju bioplina.

Proizvođači čokolade svjesni su njezine velike biološke vrijednosti, zahvaljujući visokom udjelu vlakana i polifenola, a nadamo se da ćemo svojim istraživanjima doprinijeti njezinom boljem iskorištenju, koje bi dovelo do ušteda u proizvodnji i smanjenja ekoloških problema koje sa sobom nosi, objašnjava prodekanica Ačkar.

Projekti postavljaju temelj za daljnja istraživanja i industrijsku primjenu

Ističe kako je velika želja istraživačkog tima da se smanjivanjem udjela zasićenih masti i šećera dobiju nutritivno kvalitetniji i zdraviji proizvodi te napominje da se s ova dva projekta neće odmah doći do finalnih proizvoda na policama trgovina, ali će se zasigurno postaviti temelji za daljnja istraživanja i industrijsku primjenu.

Iako smo bili u prilici raspravljati o problemima kakaove ljuske s dionicima iz industrije, za sada još nismo formalno prezentirali rezultate nijednom konkretnom proizvođaču s namjerom da ih komercijaliziramo. Još uvijek postoje pitanja na koja moramo naći odgovor, ali uvijek smo otvoreni za suradnju, ukoliko se pokaže inicijativa od strane industrije, napominje prof. Ačkar.

Slika nije dostupna Američka udruga potrošača pozvala proizvođače čokolade na promjene kako bi se zaštitilo zdravlje kupac i dala im znakoviti rok

Upozorava kako suvremena zapadna društva veliki problem imaju s pretilošću, a Hrvatska je također jedna od zemalja koje se bore s ovim problemom, posebice u dječjoj i adolescentskoj populaciji. Iako se veliki napori ulažu u edukaciju djece i roditelja o pravilnoj prehrani, prehrambena industrija može dodatno pomoći kroz dostupnost nutritivno kvalitetnijih proizvoda i tu naš tim vidi mogućnost doprinosa kroz znanstvena istraživanja, naglašava prodekanica osječkog PTF-a Đurđica Ačkar.

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu provode se različita istraživanja vezana uz nusproizvode prehrambene industrije, hranu i prehranu. Tako se, uz ostalo, u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) ispituju prehrambene navike različitih skupina potrošača, provode se istraživanja o utjecaju prehrane na različite bolesti, a u suradnji s industrijom radi se na razvoju novih i poboljšanju postojećih proizvoda, napominju na osječkom PTF-u. 

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Kava ipak štiti srce? Novo istraživanje ruši dugogodišnji mit
Tko bi rekao
Kava ipak štiti srce? Novo istraživanje ruši dugogodišnji mit
Ovako nešto bi trebalo i Hrvatima: Kineski roboti gase požare i pomažu vatrogascima
Unitree
Ovako nešto bi trebalo i Hrvatima: Kineski roboti gase požare i pomažu vatrogascima
Usvajanje umjetne inteligencije u svijetu raste, a gdje je Hrvatska?
Microsoft AI Diffusion Report
Usvajanje umjetne inteligencije u svijetu raste, a gdje je Hrvatska?
Predstavljen ultra sigurni komunikacijski sustav hrvatske proizvodnje "100 posto otporan na hakere"
Komunikacije na kvantni pogon
Predstavljen ultra sigurni komunikacijski sustav hrvatske proizvodnje "100 posto otporan na hakere"
Želite zaštititi mozak u starosti? Naučite novi strani jezik
Pustite sad aplikacije i AI
Želite zaštititi mozak u starosti? Naučite novi strani jezik
KBC Zagreb postaje dio europske onkopedijatrijske mreže
Važno partnerstvo
KBC Zagreb postaje dio europske onkopedijatrijske mreže
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Srušio se C-130 turskog ratnog zrakoplovstva nad Gruzijom 160 km od granice s Rusijom
c-130
VIDEO Srušio se zrakoplov NATO-a!
Od sutra velika promjena, banka upozorila klijente: Plaćanje ovim karticama uskoro više neće biti moguće
Provjerite novčanike
Od sutra velika promjena, banka upozorila klijente: Ovakvo plaćanje više neće biti moguće
Dan hipertenzije: Hrvatska rekorder po povišenom tlaku u EU
Tihi ubojica
Čak polovica odraslih u Hrvatskoj boluje od ove bolesti: Ubija tiho i sustavno, a posebno je zabrinjavajuća situacija kod žena
show
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Tko je Ignacia Fernandez, nova Miss Mundo Chile?
postala je viralna
Odvažna misica osvojila krunu! Tko je ljepotica koja je svojim talentom šokirala žiri?
zdravlje
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Probušena guma nije ju izbacila iz takta, njezin potez šokirao gledatelje
Štedi živce
Probušena guma nije ju izbacila iz takta, njezin potez šokirao gledatelje
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
sport
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
S KIME ĆEMO IGRATI?
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
Poznat protivnik Hrvatske u nokaut-fazi U-17 Svjetskog prvenstva
ponovo egzotika
Poznat protivnik Hrvatske u nokaut-fazi U-17 Svjetskog prvenstva
tv
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
MasterChef: Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
OSTANAK ILI ODLAZAK?
Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
Kumovi: Strah je neizbježan - jesu li oni idući na redu?
KUMOVI
Kumovi: Strah je neizbježan - jesu li oni idući na redu?
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
sve
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
 

Nastavi čitati

Znanost
Kava
Tko bi rekao

Kava ipak štiti srce? Novo istraživanje ruši dugogodišnji mit

piše Branimir Vorša
Znanost
Učenje u starijoj dobi, ilustracija
Pustite sad aplikacije i AI

Želite zaštititi mozak u starosti? Naučite novi strani jezik

piše Hina
Znanost
KBC Zagreb
Važno partnerstvo

KBC Zagreb postaje dio europske onkopedijatrijske mreže

piše Hina
Znanost
Dobitnice nagrade 19. natječaja
Traže se 4 najbolje

Otvoren 20. natječaj Nacionalnog programa L'Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“

piše Martina Čizmić
Znanost
Megachile lucifer
Zastrašujući izgled

Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime

piše Martina Čizmić
Znanost
Ilustracija bijelog patuljka koji proždire ostatke planeta
Obližnja zvijezda otkrila tajne

Znanstvenici dobili jeziv uvid u to kako bi mogla izgledati smrt planeta u Sunčevom sustavu

piše Branimir Vorša
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima