Osječki studenti sa svojom aplikacijom za kontrolu prometa osvojili 3. mjesto na međunarodnom Atos IT Challengeu

Tim je prilagodio postavke kako bi dobili najbolju konfiguraciju modela za kontrolu semafora.

Martina Čizmić | 10.07.2020. / 07:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studenti s osječkog Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera osvojili su treće mjesto na međunarodnom natjecanju za studente - Atos IT Challenge.

U ovogodišnjem, devetom izdanju natjecanja na temu kooperativne umjetne inteligencije sudjelovalo je 100 studentskih timova iz 27 država širom svijeta, a u uži krug izabrano je 16 timova, nakon čega je žiri sastavljen od stručnjaka i predstavnika Atosa odlučio o pobjednicima.

Prvu nagradu osvojili su studenti sa Sveučilišta Azija Pacifik iz Malezije s inovativnom aplikacijom „PestKillerBot“ koja uklanja štetočine s polja za uzgoj cvjetnica koristeći dronove koji vrše kontrolu štetočina i prikupljaju podatke.

Autonomni dron služi za otkrivanje bolesti sadnica kao i štetnih insekata i njihovo uklanjanje. Arhitektura rješenja podijeljena je u četiri dijela: dodjela područja, planiranje rute, otkrivanje štetočina i simulaciju aktiviranja dronova koja korisnicima omogućuje da vide podijeljenost polja i prekrivenost dronovima. Studenti su razvili prototip drona s 3D pisačem i nekoliko komponenti.

Tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 10.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.

Druga nagrada odlazi u Meksiko, na Tehnološki institut Estudios Superiores u Monterreyju. Njihovi studenti razvili su rješenje „Digital Water“ koje za cilj ima isporučiti rješenja za potrošnju vode kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom. Radi se o web aplikaciji koja predviđa potrošnju vode kao i razinu vode na tri brane. Cilj projekta je pružiti detalje kako bi korisnici mogli pratiti nivo potrošnje i otpadne vode radi poboljšanja upravljanja vodnim resursima. Tim je prikupio podatke kroz pet godina. Ispitivali su modalitete četiri godine i testirali ih jednu godinu.

Tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.

Treću nagradu osvojio je hrvatski tim u sastavu Lucija Blažević i Leon Imširović. Oni su osmislili inovativno rješenje za poboljšanje prometa, aplikaciju „CTC - Cooperative Traffic Control“ koja simulira kontrolu semafora pomoću dubokog podržanog učenja (Deep Reinforcement Learning - DRL). Svako raskrižje djeluje kao agent koji poduzima akciju (produžuje ili smanjuje zeleno/crveno svjetlo), ovisno o broju automobila i vremenu čekanja u voznoj traci. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini.

Tim je prilagodio postavke kako bi dobili najbolju konfiguraciju modela za kontrolu semafora. Za vrijeme trajanja natjecanja mentorske im je savjete davala Atosova Helena Librenjak. Tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.

Posebna nagrada žirija dodijeljena je timu sa Sveučilišta Loughborough iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je osmislio „Initial Survey Swarm“, rješenje za simulator prilikom prirodnih nepogoda gdje dronovi prikupljaju podatke tijekom zadanog razdoblja. Dronovi mogu dijeliti informacije koje prikupe prilikom pretraživanja uništenih zgrada nakon potresa generirajući 3D prikaz ili u područjima sa slabom internetskom pokrivenošću.

Umjetna inteligencija revolucionira sva područja gospodarstva i društva, a danas su sjajni studenti i sudionici natjecanja Atos IT Challenge pokazali prave poduzetničke vještine nudeći inovativna i smislena rješenja koja zadovoljavaju
potrebe kooperativne umjetne inteligencije izražene od strane poduzeća i pojedinaca. Impresionirana sam izuzetnom kreativnošću i kvalitetom radova finalista. Čestitke svim nagrađenima i svim ovogodišnjim natjecateljima, 
istaknula je Sophie Proust, glavna tehnološka direktorica u Atosu.

Najavljeno je i novo izdanje natjecanja Atos IT Challenge 2021. Sljedeće godine studenti će imati priliku razviti inovativne koncepte oko teme „Kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji nedigitalnog". 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti