Oslo se priprema za električnu budućnost javnog prijevoza

Ovo je biti prvi projekt koji uključuje brzu bežičnu infrastrukturu za punjenje električnih taksija na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2019. / 10:36

Punionica e-vozila (Foto: Getty images)

Zahvaljujući brojnim povlasticama poput subvencije cijene električnih automobila, mogućnosti korištenja cestovnih traka za javni prijevoz i slično (od kojih su neke ukinute ili će se ukinuti), Norvežani su se posljednjih godina okrenuli hibridnim i električnim vozilima čija je prodaja tijekom prošle godine porasla za čak 40 posto. U budućnosti očekujemo još više električnih vozila na cestama, kao i nastavak razvoja prateće infrastrukture, postavljanja novih punionica, ali i postavljanje bežičnih punionica za punjenje baterija e-vozila.

Jedan od planova za smanjenje zagađenja i elektrifikaciju u Norveškoj odnosi se i na javni prijevoz te od 2023. u glavnom gradu Oslu cestama više ne bi trebali voziti taksiji s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, dok se nakon 2025. godine u toj zemlji više ne bi prodavali benzinci i dizelaši, već će glavni naglasak biti na vozilima s električnim motorima.

Kako bi olakšali takvu tranziciju za korisnike, ali i taksiste, u Oslu će se uskoro početi postavljati podloge za bežično punjenje baterija automobila. One će se postavljati na stajalištima taksija, dok će se u automobile ugrađivati tehnologija koja će omogućiti punjenje.

Ovo je odlična ideja jer će taksisti svaki trenutak kada ne prevoze putnike moći iskoristiti za punjenje baterije na stajalištima. "Ovo će biti prvi projekt koji uključuje brzu bežičnu infrastrukturu za punjenje električnih taksija na svijetu, a pomoći će u daljnjem razvoju tehnologije bežičnog punjenja za sva električna vozila", objavili su iz finske energetske kompanije Fortum koja radi na projektu. Iz ove kompanije, s obzirom na broj električnih taksija u Oslu, kažu kako je upravo infrastruktura i broj punionica veliki problem jer taksisti gube puno vremena tražeći slobodne punionice po gradu.

Grad Oslo sklopio je partnerstvo s Fortumom te s američkom kompanijom Momentum Dynamics koja razvija infrastrukturu za bežično punjenje.

Sture Portvik, menadžer za elektro-mobilnost za grad Oslo rekao je kako bi bežično punjenje električnih automobila moglo biti prekretnica za cijelu industriju električnih vozila te kako je jasno da, kada su u pitanju automobili i transport, da je budućnost – električna.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti