Osmero djelatnika doma za starije u Njemačkoj slučajno primilo peterostruku dozu Pfizerovog cjepiva, četvero njih hospitalizirano

Osmero djelatnika doma za starije osobe u njemačkom Stralsundu slučajno je primilo prekomjernu dozu Pfizer/BioNTechovog cjepiva te ih je polovica završila u bolnici sa simptomima COVID-19 bolesti. Iz BioNTecha međutim tvrde da megadoze njihovog cjepiva ne predstavljaju ozbiljnu opasnost po zdravlje.

Branimir Vorša | 29.12.2020. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka je u nedjelju započela s cijepljenjem građana Pfizerovim cjepivom, a istog dana je u gradu Stralsundu na sjeveroistoku zemlje osmero djelatnika doma za starije osobe slučajno primilo čak peterostruku dozu tog cjepiva protiv COVID-19 bolesti. Riječ je o dozi koja je pet puta veća od preporučene.

Svaka pojedinačna doza Pfizerovog cjepiva iznosi 30 mikrograma, što znači da su navedeni djelatnici doma za starije primili 150 mikrograma cjepiva odjednom.

Četvero od njih završilo je u bolnici zbog mjera predostrožnosti, nakon što su osjetili simptome koji se vežu za gripu i/ili COVID-19, rekao je u ponedjeljak Stefan Kerth, lokalni dužnosnik.

Duboko mi je žao zbog ovog incidenta. Nadam se da neće biti ozbiljnih posljedica po njhovo zdravlje, rekao je novinarima Kerth.

Glasnogovornica BioNTecha tvrdi da su znanstvenici te tvrtke eksperimentirali s "povećanim dozama" tijekom kliničkih testiranja i otkrili da doze i do 100 mikrograma ne izazivaju ozbiljne posljedice. Ipak, peterostruka doza pedest je posto veća od tih 100 mikrograma i ostaje nejasno jesu li znanstvenici eksperimentirali i s takvim predoziranjima ili ne.

Među osmero predoziranih djelatnika su sedmero žena i jedan muškarac u dobi između 38 i 54 godine.

U ponedjeljak je otkriveno i da spremnici s cjepivom koji trebaju nositi po pet individualnih doza, zapravo imaju količinski razinu bližu šest doza. Iz Pfizer/BioNTecha to nazivaju namjernim viškom.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti