Prošlog tjedna održan je Microsoft in Education Skype-a-Thon, događanje koje okuplja stotine tisuća učenika i profesora iz cijelog svijeta. Cilj je bio tijekom dva dana putovati Srednjom i Istočnom Europom i prijeći milijun virtualnih milja. Od zemlje do zemlje, putem Skypea, sudionici su se povezivali i razmjenjivali ideje i razmišljanja o temama poput kulture, tradicije, povijesti i računalne znanosti. Na taj način, sudionici su otkrili nevjerojatne sličnosti, ali i iznenađujuće razlike među sobom.

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ iz Križevaca sudjelovala je u Skype-a-Thonu 13. 11. s tridesetoro djece šestog, sedmog i osmog razreda. Imali smo uzastopnih 10 Skype susreta te 6 Mystery Skype poziva, u kojima smo trebali odrediti lokaciju razreda s kojim razgovaramo – kasnije smo doznali da smo razgovarali s djecom iz Rusije, Perua, Puerto Rica, Australije i Filipina, kaže Gordana Novak, učiteljica u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“.

Imali smo i gostujuće predavače. Daniel Mayer, osnivač zaklade Under a Tree, motivirao nas je i inspirirao da postanemo odgovorniji i suosjećajniji. Razgovarali smo s Daynom Hilton, vlasnicom četverogodišnjeg psa dalmatinca, ženke Molly, koja joj pomaže u provedbi programa prevencije i zaštite od vatre. Molly zna izvesti čak 82 različita trika te nam je veselo pokazala neke od njih. Imali smo i virtualni izlet u Kaliforniju, u kojoj smo učili o ogromnim stablima sekvoja. Najvažniji Skype razgovor za djecu naše škole je bio onaj s Anthonyjem Salcitom, potpredsjednikom Microsoftovog odjela Worldwide Education. Predstavili smo mu školsku grupu robotike i razgovarali s njim o radu u Microsoftu, vizijama obrazovanja te kako dobiti status Microsoft Showcase škole, dodaje Novak.

Skype-a-Thon, zajedno s neprofitnom organizacijom WE, koja siromašnima pomaže kvalitetnom edukacijom, svim sudionicima pruža priliku da jedni od drugih nauče kako biti suosjećajan, ljubazan i human.

Za svakih 400 prijeđenih virtualnih milja, #MicrosoftEDU izvršit će donaciju kojom će omogućiti pružanje osnovnih školskih sredstava manje sretnoj djeci, financirajući sve - od izgradnje novih učionica i knjižnica, do školskih pomagala, do obuke nastavnika u svrhu kvalitetnijeg obrazovanja. Sudjelovanjem i prelaskom virtualnih milja, učenici pomažu drugim učenicima kojima je potrebna pomoć.

Te noći prevalili smo 49.659,26 milja ili 79.918,84 kilometara, kažu osnovnoškolci iz Križevaca.