Otac gluhonijemog dječaka iz BiH napravio besplatan CAD softver koji je oduševio svijet

Nevjerojatna priča stiže nam iz susjedne Bosne i Hercegovine, u kojoj se “rodio” besplatan CAD softver - BabaCAD 2017

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.05.2017. / 07:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Spojiti altruizam i komercijalni softver mnogima izgleda nemoguće, iako priča iz Bosne i Hercegovine dokazuje kako je moguće! CAD aplikacije su, kao što znamo, u pravilu vrlo skupe, ako govorimo o komercijalnim rješenjima, iako naravno postoje i alternativna rješenja, a mnogi koji moraju koristiti neku od CAD aplikacija vrlo često posežu za “mutnim rješenjima” u svijetu piratskog softvera…

No, Mirza Ćoralić, elektro iniženjer iz Sarajeva ponudio je svijetu rješenje nazvano BabaCAD 2017 koje je oduševilo svijet. Vjerovali ili ne, BabaCAD 2017 je u potpunosti besplatan, do sada ga je preuzelo više od 100 tisuća korisnika koji su ostali zatečeni mogućnostima ovog besplatnog, a opet profesionalnog rješenja. Iako su gospodina Ćoralića prema njegovim riječima “svi nagovarali da naplaćuje barem nešto sitno”, on ti nije htio napraviti, nego se odlučio krenuti u ovaj potpuno samostalni projekt prije pet godina. Tada na tržištu nije bilo sličnih, besplatnih rješenja kada je u pitanju CAD softver, danas ih ima, ali tvorac BabaCAD 2017 rješenja je uvjeren, prvenstveno na osnovu reakcija korisnika, kako je njegovo rješenje apsolutno najbolje i može konkurirati komercijalnim aplikacijama.

Na specijaliziranim forumima za CAD rješenja, otkriva Mirza Ćoralić “neki ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država nisu mogli vjerovati da ovo radim sam i to u slobodno vrijeme”. Priča je još fascinantnija kada se otkrije da Mirza Ćoralić ima sina Zejda, gluhonijemog dječaka koji je “kupio srca” svih u BiH koji su čuli za njegovu priču. Zbog njega su, naime, u njegovoj osnovnoj školi svi naučili znakovni jezik, pa iako njegovoj obitelji nije lako, upravo oni su dokaz da je iskrenost i srce vrlo često put prema briljantnim stvarima.

Otac Mirza je oduševljen što je Zejd “ostvario sjajan napredak i sada izgovara rečenice, mi smo zbog toga presretni”, a svijet je oduševljen njegovim BabaCAD 2017 aplikativnim rješenjem.

Doista fascinantno zvuči podatak da je obiteljski, zaposleni čovjek, koji nije programer i od toga ne živi u svoje slobodno vrijeme uspio napraviti softver koji bez većih problema može konkurirati vrlo skupim komercijalnim rješenjima. Za Mirzu Ćoralića je ovo zapravo “dvosmjerna ulica”, jer prema njegovim riječima “ja sam na neki način pomogao svijetu, ali mi se to vratilo kada je Zejd napredovao i imao sreću da dođe kod predivne učiteljice Sanele u njegovoj osnovnoj školi”. Možemo se samo nakloniti i poželjeti da ovakvih priča ima što više…

Izvor: Klikx.ba

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti