Otišli smo na INOVA-u i pronašli najbolje inovacije

Inovatori iz cijelog svijeta okupili su se u Zagrebu, na izložbi inovacija INOVA. Mi smo pregledali njihove inovacije i za vas izdvojili one najzanimljivije.

Ivan Forjan | 13.11.2019. / 20:56

Kristian Kuzmić osmislio je solarni stup na kojem se popravljaju i strujom pune električni bicikli. Nama je objasnio kako funkcionira njegov izum, za koji su već zainteresirani ulagači s Dalekog istoka.

Slučajni biciklist, rekreativac s kvarom, dolazi do solarnog stupa i stavlja ga na njegove nosače. Sunčeva energija se pohranjuje u njegove baterije koju koristi za pumpanje guma. Pritiskom na tipkalo stupa pumpate vašu gumu bez ikakvog napora, rekao je Kuzmić.

Inovacije za bicikle na ovogodišnjoj izložbi inovacija INOVA jako su popularne, a žele ih prodati i naši susjedi. Naime, Slovenci su stigli s jednim zanimljivim izumom: oni su na bicikl postavili jedno posebno sjedalo koje, kada pedalirate, vrti topli zrak. Tako da kada, primjerice, zimi vozite bicikl, vašoj stražnjici neće biti hladno zbog toplog zraka koje struji kroz sjedalo.

Zrak je očito nedovoljno iskorištena sirovina, a od nje želi zaraditi i Ivan Volarić. On alpinistima nudi bočice s čistim kisikom.

Bočica se više puta upotrebljava, ovisno o situaciji. Što se više naprežete, treba vam više kisika, objasnio je Volarić.

Proizvode hrvatske pameti promatrali su i Malezijci, Korejci, Japanci. Adut Zlatka Šakića zove se edukacijske puzzle. Kada ih gledate od naprijed, mnogima nije jasno što piše budući da je riječ o glagoljici. Međutim, čim puzzle pogledate sa strane, glagoljica se pretvara u latinicu."

To je smišljeno kao jedan edukacijski suvenir koji odrasle osobe i djeca mogu koristiti za edukaciju i učenje glagoljice, rekao je Šakić.

Domaći inovatori imaju ideje, ali nedostaje im podrška.

Kod nas to ni izdaleka nije onako kako bi trebalo biti. Ni jedan od azijskih industrijskih divova, u krajnjoj liniji ne samo azijskih, se nije digao bez izravnog državnog ulaganja. To je nažalost neophodno, rekao je Neven Marković, organizator INOVA-e.

Izume na zagrebačkom Velesajmu i sami možete razgledati do subote.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti