Rimac predstavio novi, još bolji Greyp električni bicikl

Iz Greyp Bikesa ističu kako je Greyp G6 potpuno novo korisničko iskustvo.

Martina Čizmić | 15.03.2019. / 22:00

Galerija

Nakon duge četiri godine, puno rada i neprospavanih noći, Mate Rimac i ekipa iz Greyp Bikesa predstavili su novi Greyp električni bicikl.

Kako su rekli na samom predstavljanju, Greyp G6 u potpunosti je različit od drugih. Radi se o jedinstvenom spoju biciklističkih i digitalnih komponenti u kojem je naglasak sa „snage i brzine“ stavljen na „pamet i povezanost“.

A cijena? Prava sitnica. Odnosno kako nam je Rimac rekao, manja od prethodne verzije. 

Tako zainteresirani mogu birati između 3 inačice Greyp G6. Najslabiju G6.1 po cijeni od 6499 eura, srednju G6.2 po cijeni od 6999 eura te najjaču G6.3 po cijeni od 7499 eura. 

Greyp G6 (Foto: Zimo)

Bicikle je već sad moguće naručiti putem Greypove web stranice, a uskoro bismo ga mogli vidjeti i na cesti. 

Razvoj nove linije električnih bicikala započeo je idejom da se ne kreira jedan u nizu električnih bicikala, već da se iskoriste nevjerojatne mogućnosti elektrifikacije, povezivosti, gamificationa te uz dodatak iznimne kreativnosti stvori jedinstveni proizvod.

Greyp G6 (Foto: Greyp Bikes)

Trebalo je 4 godine intenzivnog istraživanja, razvoja i testiranja kako bismo razvili proizvod koji predstavljamo javnosti. Odlike sustava i same tehnološke platforme, važnije su od samog proizvoda. Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, umjesto opremanja bicikla električnim pogonom, mi smo bicikl razvili oko pogona, senzorike i stalnog pristupa internetu. Vjerujem da smo na jedinstven način spojili biciklističke i digitalne komponente, integrirali senzoriku i kamere, umrežili bicikle, razvili mobilnu aplikaciju i na taj način stvorili potpuno novo iskustvo vožnje bicikla. U ovaj projekt smo uložili četiri godine razvoja i vjerujemo da je ovo prekretnica za našu firmu, a ako možemo zanemariti skromnost na trenutak, prekretnica za biciklističku industriju, rekao je na predstavljanju direktor Greyp Bikes i Rimac Automobila Mate Rimac.

Prije svega, G6 je razvijen oko pogona, na njemu je hrpa senzora i kamera, stalno je povezan s internetom, a može i razmjenjivati podatke s mobilnom aplikacijom koja je napravljena posebno za njega.

Pametni telefon i "pametni bicikl"

Greyp G6 (Foto: Greyp Bikes)

Tako pametni telefon postaje glavno korisničko sučelje novog G6.
Na temelju informacija dobivenih iz niza ugrađenih senzora ovaj "pametni bicikl" direktno sudjeluje u donošenju odluka koje utječu na ponašanje bicikla, a time i samu vožnju, a u nekim slučajevima i sam može donijeti odluku.

Primjerice, na temelju broja otkucaja srca vozača; G6 sam prilagođava nivo asistencije motora, a G-senzor detektira opasne situacije i započinje proceduru slanja poziva u pomoć. Niz podataka koji se prate i bilježe, poput prikaza utrošene energije vozača, ali isto tako i one električne, pružaju uvid u stanje bicikla i u navike korisnika, a sve s ciljem unaprjeđenja korisničkog iskustva i još boljeg doživljaja.

Asistencija motora dok se pedalira

Greyp G6 (Foto: Greyp Bikes)

G6 je, za razliku od svog prethodnika, pedelec model što znači da vozač pri pedaliranju ima asistenciju električnog motora, ali čim prestane pedalirati i asistencija motora prestaje.

U odnosu na prethodni G12S, G6 je mnogo laganiji, elegantniji i brži. Teži manje od 25 kilograma, a okvir okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, sa ovjesom od 150mm hoda izrađen sa RockShox komponentama.

Inovativna eSIM tehnologija garantira povezivost

Greyp G6 (Foto: Greyp Bikes)

Korištenje pametnog telefona za upravljanje biciklom daje cijeli niz novih mogućnosti. Tako povezivost omogućava slanje naredbi biciklu ili pak dohvaćanje snimaka s integriranih kamera na biciklu, čak i kad bicikl i korisnik nisu na istoj lokaciji. Kamere s funkcijom neprekidnog snimanja bilježe svaku situaciju, a video snimke i fotografije moguće je podijeliti u realnom vremenu na društvenim mrežama.

Zahvaljujući eSIM tehnologiji (koju je omogućio Hrvatski Telekom), otvaraju se nove mogućnosti korištenja bicikla i stvaranja doživljaja u vožnji, a njegovim vlasnicima omogućava čak i daljinsko upravljanje određenim funkcijama bicikla kao i nadgledanje.

Kako ističu iz Greyp Bikesa, korištenjem ove nove tehnologije pozicionirali su uz bok najnaprednijim visokotehnološkim proizvodima na svijetu, a zahvaljujući suradnji s Hrvatskim Telekomom svaki Greyp bicikl bit će isporučen vozaču s već aktiviranom internet vezom, bez potrebe za fizičkom SIM karticom ili ugovornom obavezom.

Kao lideri digitalne transformacije Hrvatske stvaramo poticajno okruženje za inovacije i korištenje novih tehnologija. Ponosni smo na partnerstvo s jednom od najinovativnijih domaćih tvrtki Greyp Bikes u kojem smo zajedno uspjeli u potpuno novi proizvod implementirati tehnologiju eSIM, u čijem je razvoju HT predvodnik unutar Deutsche Telekoma. Implementacijom napredne vizije povezivosti koju omogućuje eSIM tehnologija, novi Greyp bicikli omogućuju stvaranje potpuno novog iskustva vožnje. Korisnici ovog tehnološki najnaprednijeg bicikla bit će stalno povezani na internet i na taj način moći iskoristiti sve mogućnosti koje im donosi najbolja mobilna mreža Hrvatskog Telekoma, istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za privatne korisnike.

Električni pogon priča je za sebe

Greyp G6 (Foto: Greyp Bikes)

Baterija i integrirani BMS (Battery Management System), razvijena i proizvedena u Greypu, jedna je od najkompaktnijih na tržištu, a unatoč tome ima kapacitet od 700 Wh što ju čini jednom od najvećih u industriji.

Motor, proizveden od MPF Drive-a, ima Greypu prilagođen firmware koji omogućava izvrsnu kontrolu, ali i dalje jaki okretni moment i prirodni osjećaj pod nogama.

Uza svu elektroniku i software, G6 je i dalje punokrvni off-road bicikl.

Greyp G6 (Foto: Greyp Bikes)

Atraktivan izgled kao i sve karakteristike novog električnog bicikla, predstavljaju velik iskorak za samu tvrtku, ali vjerojatno i za samu biciklističku industriju, naglasio je na predstavljanju Rimac.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti