Otkrivaju li podaci s Googlea dolazak novog vala zaraze koronavirusa u SAD-u?

Posljednjih dana na Googleovoj tražilici povećano je pretraživanje pojmova poput "COVID-19 simptomi" i "COVID-19 testiranje u blizini", što bi mogli značiti da je povećan broj ljudi sa simptomima te bolesti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2020. / 14:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se Hrvatska, barem zasad, vrlo uspješno obranila od koronavirusa i sada je glavni fokus na oporavku ekonomije i turističkoj sezoni, u drugim dijelovima svijeta države se i dalje bore s pandemijom. Bolest COVID-19 poharala je i SAD u kojem je broj zaraženih premašio 2 milijuna, a broj umrlih čak 100 tisuća, no i u toj je zemlji počelo popuštanje mjera te se s posebnom pažnjom prati kako će se to reflektirati na broj zaraženih. Pored toga, posljednja dva tjedna Amerikom su se proširili brojni prosvjedi nakon smrti Georgea Floyda, a jasno je kako takva masovna okupljanja povećavaju mogućnost širenja zaraze.

Slika nije dostupna Stalno nošenje maski u javnosti moglo bi spriječiti drugi val COVID-19

Da bi nakon popuštanja mjera i prosvjeda Ameriku mogu udariti novi koronaval, pokazuju i podaci s Googlea, odnosno informacije o pojmovima koji se pretražuju na najpopularnijoj tražilici na svijetu. Posljednjih dana u SAD-u je povećano je pretraživanje pojmova poput "COVID-19 simptomi" i "COVID-19 testiranje u blizini". Povećanje pretraživanja takvih pojmova ukazuje na to da možemo očekivati povećanje broja zaraženih jer se mnogi koji sumnjaju na bolest prvo obrate Dr. Googleu pa, ako im Google pokaže da zaista imaju simptome zaraze koronom, vjerojatno će se testirati tako da s vremenom možemo očekivati novi porast oboljelih.

Također, u porastu je i pretraživanje drugih sličnih pojmova vezanih uz koronu (poput "koronavirus simptomi" i slično). Sve ove informacije ukazuju na opasnost od novog vala zaraze u SAD-u u kojem je virus SARS-CoV-2 već uništio gospodarstvo i milijune ostavio bez posla. U posljednje vrijeme zabilježeni su neki pozitivni pomaci poput porasta broja zaposlenih, počelo se govoriti o ponovnom skorašnjem pokretanju sportskih natjecanja itd., no drugi val i veliki povećanje zaraze mogli bi donijeti nove velike probleme i vratiti situaciju na staro.

Slika nije dostupna Google Maps pustio nadogradnju koja korisnike upozorava na restrikcije u prometu vezane za COVID-19

Da postoji povezanost između guglanja i stvarne situacije ukazuju na stranicama ABC Newsa na kojima upozoravaju kako su u posljednje vrijeme zabilježena povećanja broja slučajeva bolesti COVID-19 u skoro polovici američkih saveznih država.

Izvor: The Independent

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti