Otkriven prvi "ransomware" napad na Appleov Mac OS X

Ovo je prvi poznati slučaj napada da Appleov desktop operativni sustav od strane "hakera" koji traže otkupninu

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 07.03.2016. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Appleov Mac OS X operativni sustav je do sada bio poznat kao gotovo imun na bilo kakvu vrstu virusa, malware, spywarea i ostalih "nametnika". Pogotovo se to odnosilo na komparaciju s Microsoft Windows operativnim sustavom, koji je daleko popularniji, rasprostranjeniji i logično "primamljiviji" svima onima kojima je način života inficiranje računala i računalnih sustava malicioznim kodom. Ali, vremena se očigledno mijenjaju, pa tako ni Mac OS X više nije sigurna luka kada je u pitanju maliciozni softver...

Prvi "ransomware" napad na Mac OS X otkriven je od strane sigurnosne tvrtke Palo Alto Networks, koja je objavila kako je aplikacija Transmission zaražena malicioznim softverom. "Ransomware" je inače način napada računala kojim se, pojednostavljeno rečeno, kriptiraju podaci na korisnikovom hard disku, a da bi ih se "otključalo", napadači traže otkupninu. Posljednji takav napad u kojem je plaćena pozamašna otkupnina u iznosu od čak 17 tisuća američkih dolara zabilježen je nedavno kada su "ransomware" napadom "hakeri" "oteli" računalni sustav jedne bolnice u Hollywoodu o čemu smo također pisali. 

Transmission aplikacija za Mac OS X zaražena je takozvanim "KeRangerom" koji se na računalo instalira zajedno s "matičnom" aplikacijom i nakon aktivacije kriptira sve podatke što dovodi do toga da je računalo potpuno neupotrebljivo. Neimenovani pojedinac kojem je "oteto" Appleovo računalo morao je platiti nešto više od 400 USD da bi mu "hakeri" omogućili pristup podacima. Na službenoj web stranici Transmission aplikacije, koja je zapravo BitTorrent klijent objavljeno je kako su svi korisnici koji imaju instaliranu verziju 2.90 ili 2.91 potencijalno u opasnosti i savjetuje se da odmah instaliraju verziju 2.92 koja je "očišćena" od malicioznog softvera. 

Iz Applea za sada nisu komentirali ovu objavu, a jedini način borbe s "ransomware" napadom, osim plaćanja otkupnine, je dnevni backup podataka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti