Otkrivena nova vrsta dinosaura s oružjem nalik ratnoj sjekiri na vrhu repa

Čileanski znanstvenici su tijekom studije zaključili da je riječ o takozvanom "tranzicijskom ankilosauru".

Branimir Vorša | 02.12.2021. / 13:34

Nova vrsta dinosaura s plosnatim, naoružanim repom koji sliči na ratnu sjekiru, pronađena je u Čileu. Struktura repa tog dinosaura razlikuje se od strukture repa bilo kojeg drugog stvorenja koje je živjelo u istom periodu.

Znanstvenici koji su studiju o novootkrivenoj vrsti dinosaura objavili u znanstvenom časopisu Nature u srijedu, tvrde da će ona baciti novo svjetlo porijeklo i evoluciju oklopljenih dinosaura.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su razriješili još jedan misterij: Otkud je došao asteroid koji je izbrisao dinosaure sa Zemlje?

Dinosaur je nazvan Stegouros elengassen, a njegovi ostaci ukazuju na to da mu je dužina bila dva metra te da je vrlo sličan teško oklopljenom ankilosauru, koji je na vrhu repa imao mlat, tvrde čileanski znanstvenici.

Znanstvenici su utvrdili da ostaci navedenog dinosaura datiraju iz razdoblja kasne krede, odnosno da su stari između 71,7 do 74,9 milijuna godina. Pronađeni su u Patagoniji na najjužnijem dijelu Čilea.

Novootkrivena vrsta dinosaura imala je upečatljive dijelove lubanje, slične onima viđenim kod drugih ankilosaura. Ostatak njegovog kostura, međutim, uvelike je primitivan, a neke od njegovih osobina više sliče stegosaurima, tvrde čileanski znanstvenici.

Slika nije dostupna Australski paleontolozi otkrili novu vrstu dinosaura, među najvećima na svijetu

U studiji je posebno naglašeno veliko oružje na kraju repa tog dinosaura, koje se sastojalo od sedam parova plosnatih koštanih naslaga stopljenih zajedno u strukturu koja nalikuje lišću na stražnjem dijelu repa.

Ta struktura koja sliči i ratnoj sjekiri je i ono što ga razlikuje od ostalih oklopljenih dinosaura, dodaju znanstvenici.

Znanstvenici su nakon rekonstrukcije obiteljskog drveta stegosaura i usporedbe sa sličnim vrstama dinosaura, otkrili da je riječ o tranzicijskom ankilosauru, srodnom kunbarasauru iz Australije i anktarctopelti s Antarktika.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti