Otkrivena nova zagonetka na Mjesecu: Otkud sad tamo voda?

Mjesečeve ledene tajne mogu uključivati neke neočekivane suučesnike u stvaranju vode na njegovoj površini.

Branimir Vorša | 18.09.2023. / 18:57

Mjesec
Mjesec (Foto: Getty Images)

Nedavna studija sugerira da bi elektroni sa Zemlje i Sunca mogli pridonijeti stvaranju leda na Mjesecu, iako točan izvor lunarnog leda ostaje nepoznat. Ti elektroni utječu na Mjesec dok ulazi i izlazi iz Zemljina magnetnog repa, regije koju Zemlja ostavlja dok putuje kroz svemir. Taj magnetni rep sadrži sloj plazme sastavljen od visoko nabijenih elektrona i iona, koji potječu iz Zemljine atmosfere i zračenja Sunčeva vjetra.

Znanstvenici su već ranije istraživali ulogu te regije i veće magnetosfere u stvaranju Mjesečeve vode. Magnetosfera nastaje kada Zemljino magnetsko polje skrene Sunčev solarni vjetar, što rezultira različitim efektima.

Pogled na Zemlju s Mjeseca Znanstvenici predstavili plan za gigantski hiperteleskop na Mjesecu

To pruža prirodni laboratorij za proučavanje procesa formiranja vode na površini Mjeseca, objašnjava planetarni znanstvenik Shuai Li sa Sveučilišta Hawai'i u Mānoi.

Dok su znanstvenici očekivali da će se stvaranje vode značajno smanjiti kada je Mjesec unutar Zemljina magnetnog repa i zaštićen od Sunčeva vjetra, daljinska analiza sugerira upravo suprotno. Prethodne studije pokazale su da su vodikovi ioni iz solarnih vjetrova igrali ulogu u stvaranju Mjesečeve vode. Međutim, čini se da se stvaranje vode nastavlja čak i unutar Zemljina magnetnog repa, kada su solarni vjetrovi minimalni.

Istraživači nagađaju da i drugi čimbenici, poput elektrona, pridonose tom fenomenu. Jedan od mogućih mehanizama uključuje interakciju visokoenergetskih elektrona s Mjesečevim tlom, oslobađajući zarobljeni vodik koji se zatim može kombinirati u vodu.

U magnetnom repu mogu postojati dodatni procesi formiranja ili novi izvori vode koji nisu izravno povezani s implantacijom protona solarnog vjetra. Konkretno, zračenje elektrona visoke energije pokazuje slične učinke kao protoni solarnog vjetra, objašnjava Li.

Chandrayaan-3 Indijski lunarni rover već je otkrio neke tajne Mjesečeva južnog pola

Bit će potrebna daljnja istraživanja i pokusi na Mjesečevoj površini kako bi se potvrdili rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature Astronomy.

Znanstvenici su izuzetno zainteresirani za otkrivanje podrijetla vode na Mjesecu, jer bi to moglo baciti novo svjetlo na njegovu povijest, ali i otvoriti nove mogućnosti za stvaranje trajnih ljudskih naseobina. 

Sve u svemu, ovo otkriće i moja prethodna otkrića o lunarnim polovima pokazuju da je majka Zemlja snažno povezana sa svojim Mjesecom, kaže na kraju Li.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti