Otkriveno kako Trumpova administracija koristi podatke korisnika mobitela za pronalazak ilegalnih migranata

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa koristila je komercijalne podatke koji prate lokaciju milijuna korisnika pametnih telefona kako bi dodatno pojačala provedbu svoje antiimigracijske politike, piše Wall Street Journal.

Branimir Vorša | 11.02.2020. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Baza podataka koju posjeduje kompanija Venntel Inc. dobivena je putem igara te aplikacija za vremensku prognozu i šoping, koje korisnici preuzimaju na svoje uređaje i kojima su korisnici dali dozvolu za uvid u njihovu trenutnu lokaciju u svakom trenutku, piše navedeni ugledni američki list.

Dva odjela unutar Ministarstva za domovinsku sigurnost koristila su podatke o lokacijama korisnika kako bi identificirali i locirali osobe koje su možda na ilegalan način ušle u SAD. Takve bi osobe na osnovu tih informacija kasnije bile uhićene.

Glasnogovornik Agencije za carinu i zaštitu granice rekao je (Customs and Border Protection, CBP) da su ti podaci korišteni u skladu s američkim zakonom.

Ministarstvo za domovinsku sigurnost podatke Venntela koristilo je, koliko je poznato, od 2017. godine, a isto je ministarstvo potrošilo 1,1 milijun dolara na softverske licence koje uključuju i usluge Venntela samo u rujnu 2019. godine.

Svi podaci koji su korišteni su pseudonimizirani, što znači da jedinstveni identifikator za svaki pametni telefon nije izravno povezan s imenom korisnika, no istraga New York Timesa pokazala je da se pseudonimizirani podaci i dalje mogu, uz druge podatke, koristiti za povezivanje  uređaja s njegovim vlasnikom.

Dok američki stručnjaci s jedne strane kažu da je riječ o najvećoj javno poznatoj takvoj uporabi podataka od američkih vlasti, s druge strane ističu da je sve napravljeno legalno jer su vlasti informacije kupile od privatne kompanije, a nisu ih prikupljale direktno od korisnika, za što je potreban policijski nalog.

Izvor: Wall Street Journal

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti