Baza podataka koju posjeduje kompanija Venntel Inc. dobivena je putem igara te aplikacija za vremensku prognozu i šoping, koje korisnici preuzimaju na svoje uređaje i kojima su korisnici dali dozvolu za uvid u njihovu trenutnu lokaciju u svakom trenutku, piše navedeni ugledni američki list.

Dva odjela unutar Ministarstva za domovinsku sigurnost koristila su podatke o lokacijama korisnika kako bi identificirali i locirali osobe koje su možda na ilegalan način ušle u SAD. Takve bi osobe na osnovu tih informacija kasnije bile uhićene.

Glasnogovornik Agencije za carinu i zaštitu granice rekao je (Customs and Border Protection, CBP) da su ti podaci korišteni u skladu s američkim zakonom.

Ministarstvo za domovinsku sigurnost podatke Venntela koristilo je, koliko je poznato, od 2017. godine, a isto je ministarstvo potrošilo 1,1 milijun dolara na softverske licence koje uključuju i usluge Venntela samo u rujnu 2019. godine.

Svi podaci koji su korišteni su pseudonimizirani, što znači da jedinstveni identifikator za svaki pametni telefon nije izravno povezan s imenom korisnika, no istraga New York Timesa pokazala je da se pseudonimizirani podaci i dalje mogu, uz druge podatke, koristiti za povezivanje  uređaja s njegovim vlasnikom.

Dok američki stručnjaci s jedne strane kažu da je riječ o najvećoj javno poznatoj takvoj uporabi podataka od američkih vlasti, s druge strane ističu da je sve napravljeno legalno jer su vlasti informacije kupile od privatne kompanije, a nisu ih prikupljale direktno od korisnika, za što je potreban policijski nalog.

Izvor: Wall Street Journal

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju