Sretnim povratkom na Zemlju astronauta Douga Hurleya i Roberta Behnkena, SpaceX je napravio povijesni pothvat. Osim što su dokazali da mogu u privatnoj, komercijalnoj, kapsuli poslati i vratiti astronaute s Međunarodne svemirske postaje, dokazali su i da je to moguće napraviti za manje novca no što su Rusi naplaćivali dosad.

No ekipa u SpaceX-u poznata je po tome da voli stvari raditi na svoj način. Dovoljno je samo podsjetiti se slanja u svemir crvenog Tesla Roadstera ili plišane igračke Zemlje tijekom testiranje kapsule. Ovaj su put astronautima priredili zanimljivo iznenađenje.

Astronaut Robert Behnken izlazi iz Crew Dragon Sretnim povratkom astronauta na Zemlju, završena povijesna misija SpaceX-a i NASA-e: "Ulazimo u novu eru letova u svemir"

Kapsula Crew Dragon Što sve čeka astronaute na povratku u kapsuli Crew Dragon?

Lansiranje SpaceX-ove rakete SpaceX u jednom lansiranju uspješno ostvario dva važna cilja

Uz klasičnu radiokomunikaciju koju su imali s kontrolnim centrom na Zemlji, astronauti su na raspolaganju imali i satelitski telefon. Naravno, on u svemiru baš i nije upotrebljiv, ali zato su imali zadaću testirati ga na povratku kući, kad uđu u Zemljinu atmosferu.

I astronauti su objeručke prihvatili taj zadatak.

Dok su plutali na površini oceana i čekali da ih ekipa SpaceX-a dođe pokupiti i vratiti na čvrsto tlo, astronauti su se zabavljali sa satelitskim telefonom. Kako su sami priznali, odradili su nekoliko zafrkantskih poziva.

Radili smo zafrkantske pozive na satelitskom telefonu i zvali koga god smo mogli, otkrio je Hurley. To je zapravo bilo zabavno.

 

 

Jedan od onih koji je dobio takav poziv bio je i Anthony Vareha, direktor letova u NASA-i, koji je u kontrolnom centru nadgledao slijetanje.

Primio sam jedan od tih poziva za stolom direktora leta. Krenulo je s rečenicom: 'Bok, ovdje Doug i Bob i mi smo u oceanu.' Mislim da je moj odgovor bio: 'Da, vidim'", napisao je Vareha na Twitteru. Dodao je kako mu je kolegica Megan Levins nakon toga sugerirala da je trebao odgovoriti: "Oh, kvragu, vi se spuštate danas?".

Dobro raspoloženi astronauti poručili su i kako bi telefonski račun trebalo poslati šefu SpaceX-a Elonu Musku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju