Otkriveno koga su satelitskim telefonom zvali astronauti u Crew Dragonu: "Telefonski račun pošaljite Musku"

Dok su se polako spuštali na Zemlju, a onda i plutali na površini oceana, astronauti su bili dobro raspoloženi i spremni za zafrkanciju.

Martina Čizmić | 04.08.2020. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sretnim povratkom na Zemlju astronauta Douga Hurleya i Roberta Behnkena, SpaceX je napravio povijesni pothvat. Osim što su dokazali da mogu u privatnoj, komercijalnoj, kapsuli poslati i vratiti astronaute s Međunarodne svemirske postaje, dokazali su i da je to moguće napraviti za manje novca no što su Rusi naplaćivali dosad.

No ekipa u SpaceX-u poznata je po tome da voli stvari raditi na svoj način. Dovoljno je samo podsjetiti se slanja u svemir crvenog Tesla Roadstera ili plišane igračke Zemlje tijekom testiranje kapsule. Ovaj su put astronautima priredili zanimljivo iznenađenje.

Slika nije dostupna Sretnim povratkom astronauta na Zemlju, završena povijesna misija SpaceX-a i NASA-e: "Ulazimo u novu eru letova u svemir"

Slika nije dostupna Što sve čeka astronaute na povratku u kapsuli Crew Dragon?

Slika nije dostupna SpaceX u jednom lansiranju uspješno ostvario dva važna cilja

Uz klasičnu radiokomunikaciju koju su imali s kontrolnim centrom na Zemlji, astronauti su na raspolaganju imali i satelitski telefon. Naravno, on u svemiru baš i nije upotrebljiv, ali zato su imali zadaću testirati ga na povratku kući, kad uđu u Zemljinu atmosferu.

I astronauti su objeručke prihvatili taj zadatak.

Dok su plutali na površini oceana i čekali da ih ekipa SpaceX-a dođe pokupiti i vratiti na čvrsto tlo, astronauti su se zabavljali sa satelitskim telefonom. Kako su sami priznali, odradili su nekoliko zafrkantskih poziva.

Radili smo zafrkantske pozive na satelitskom telefonu i zvali koga god smo mogli, otkrio je Hurley. To je zapravo bilo zabavno.

 

 

Jedan od onih koji je dobio takav poziv bio je i Anthony Vareha, direktor letova u NASA-i, koji je u kontrolnom centru nadgledao slijetanje.

Primio sam jedan od tih poziva za stolom direktora leta. Krenulo je s rečenicom: 'Bok, ovdje Doug i Bob i mi smo u oceanu.' Mislim da je moj odgovor bio: 'Da, vidim'", napisao je Vareha na Twitteru. Dodao je kako mu je kolegica Megan Levins nakon toga sugerirala da je trebao odgovoriti: "Oh, kvragu, vi se spuštate danas?".

Dobro raspoloženi astronauti poručili su i kako bi telefonski račun trebalo poslati šefu SpaceX-a Elonu Musku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti