Završetak povijesne misije SpaceX-a i NASA-e - astronauti se vratili kući

Astronauti su na Međunarodnoj svemirskoj postaji proveli 62 dana, a nakon 19 sati leta, sigurno su se vratili na Zemlju.

Martina Čizmić | 02.08.2020. / 20:04

Astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley sretno su se spustili na Zemlju i sad im samo preostaje doći do čvrstog tla.

Spuštanje kapsule Crew Dragon odrađeno je "školski" - bez ikakvih problema i po točno predviđenom rasporedu. 

Kad su se javili u zapovjedni centar da su sretno sletjeli, odvratili su im riječima: Dobrodošli natrag na Zemlju i hvala što ste letjeli sa SpaceX-om.

Zanimljivo je da astronauti uz klasičnu radio komunikaciju u kapsuli imaju i satelitski telefon. Jedna od zadaća koju imaju tijekom 20-ak minuta koliko će im trebati da dođu do glavnog broda je i testirati taj telefon.

Brodovima koji bi trebali izvući astronaute iz kapsule, u jednom su trenutku zasmetali privatni brodovi koji su došli iz blizine vidjeti kapsulu. Nakon nekoliko minuta tijekom kojih se moglo vidjeti da su u blizini kapsule različiti brodovi, ekipa SpaceX-a uspjela je raščistiti okolicu kapsule i nastaviti s izvlačenjem. 

Neposredno pred otvaranje kapsule, ekipa koja ju je trebala otvoriti detektirala je tragove dušikovog tetroksida (N2O4) oko kapsule što može ukazivati na izgaranje goriva. Kako bi izbjegli bilo kakve probleme, tim je "obradio" kapsulu ne bi li uklonili te tragove.S obzriom na to da astronauti nisu primijetili nikakvo curenje goriva tijekom slijetanja te je kvaliteta zraka u samoj kapsuli dobra, vjerojatno se radilo samo o ostacima. 

Po otvaranju kapsule medicinsko osoblje provjerilo je incijalno stanje astronauta koji će nakon toga helikopterom krenuti prema bazi u Pensacoli te zrakoplovom prema Houstonu. 

Uoči samog izlaska oba su se astronauta obratila ekipi u SpaceX-u, zahvalili im na svemu što su napravili kako bi ih sretno poslali i vratili iz svemira. 

Prema svemu sudeći, astronauti su u dobrom fizičkom stanju te dobro raspoloženi. 

Kad su oba astronauta izašla iz kapsule i podignutim palcima pokazala da su dobro, u središtu SpaceX-a prolomio se pljesak kako za njih, tako i za sve uključene u cijeli projekt. 

Slika nije dostupna Što sve čeka astronaute na povratku u kapsuli Crew Dragon?

Slika nije dostupna NASA zahvaljujući Elonu Musku i SpaceX-u ima novi rekord

Slika nije dostupna Muskov vizionarski intervju iz 2004. godine: "Ono što radimo kritično je za budućnost NASA-e"

Slika nije dostupna Savršen let, savršeno pristajanje: Letjelica Crew Dragon s američkim astronautima spojila se s ISS-om

Slika nije dostupna Šljokice na Crew Dragonu: Astronautima će na misiji društvo praviti "tajni putnik"

Slika nije dostupna Amerika se vratila u igru: Pogledajte trenutak polijetanja astronauta

Šef SpaceX-a Elon Musk uživo je u kontrolnoj sobi SpaceX-a nadgledao povratak astronauta. Za njega je ovo posebno važan dan, jer će sigurnim povratkom astronauta dokazati da je njegova tvrtka vodeća u komercijalnim svemirskim letovima i dati mu poticaj za daljnje misije, kako u suradnji s NASA-om, tako i samostalno.

 

 

Završetkom ove "demo" misije, SpaceX je ispunio još jedan svoj cilj i pokazao da je moguće lansirati američke astronaute s američkog tla.

Uspješna misija za SpaceX znači nastavak letova za NASA-u, ali i prvi korak ka dobivanju certfikata za letove na kojima bi bili i "svemirski turisti".

Ovo je nova era u ljudskim letovima us svemir, u kojoj će NASA biti klijent. Želimo biti jak klijent, ali želimo biti i jak partner. No, ne želimo biti jedini koji će slati ljude u svemir, istaknuo je uoči slijetanja NASA-in voditelj, Jim Bridenstine.

Iako se strahovalo da će zbog uragana koji se nalazi uz obalu Floride povratak astronauta biti otežan, vremenski uvjeti su bili savršeni za spuštanje. 

Ekipi u SpaceX-u i NASA-i sad predstoji otprilike šest tjedana analize podataka iz same kapsule, prije no što se mogu posvetiti novoj misiji Crew Dragon-2, koja bi krajem rujna trebala do Međunarodne svemirske postaje prevesti četiri astronauta. 

Ovo je velik dan za NASA i SAD. Želim zahvaliti partnerima u SpaceX-u. Kakav predivan dan, danas smo zaista doživjeli povijesni dan. Ušli smo u novu eru ljudskih letova u svemir. Čestitke svima uključenima u projekt, istaknuo je nakon cijelog događaja Bridenstine.

 

 Novinare je zanimalo kako to da su se privatni brodovi tako približili kapsuli. Bridenstine je pojasnio kako su imali sve potrebne dozvole i očistili područje od privatnih brodova, no čim se kapsula spustila ti su brodovi jednostavno krenuli prema njoj. 

Očito je da ćemo morati nešto promijeniti za sljedeći put, rekao je Bridenstine. 

Ovo je nevjerojatna misija i nevjerojatan dan za SpaceX i NASA, ali i za sve Amerikance. Tek smo na početku putovanja kojim želimo dovesti ljude u Zemljinu orbitu. Trebamo to shvatiti kao odskočnu dasku za daljnje misije, istaknula je Gwynne Shotwell, predsjednica SpaceX-a.

Na novinarsko pitanje o prijevozu privatnih putnika, Shotwell je bila jasna. 

Ova je misija prošla bez ikakvih problema, iako još moramo pregledati sve podatke. Ali da, osjećamo da možemo i da ćemo u budućnosti moći bez problema prevoziti i privatne posade, istaknula je. 

 Inače, kapsula Crew Dragon će, nakon servisiranja (koje bi trebalo trajati oko četiri mjeseca) biti ponovno iskorištena za misiju Crew Dragon-2 koja bi trebala biti lansirana u proljeće 2021. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti