SpaceX u jednom lansiranju uspješno ostvario dva važna cilja

Što je sljedeće za SpaceX i Muska? Povratak američkih astronauta koji se trenutno nalaze na Međunarodnoj svemirskoj postaji i prema Zemlji bi trebali krenuti početkom kolovoza.

Martina Čizmić | 21.07.2020. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 SpaceX-ova lansiranja raketa dugo su se pratila s posebnom pozornošću. Dijelom jer raketa u svakom trenutku mogla eksplodirati (a povremeno je to i radila na spektakularan način), a dijelom jer je Musk postavljao nove rekorde i nizao uspjehe.

No, 90. lansiranje rakete Falcon 9 nije trebalo biti previše uzbudljivo. Ekipa iz SpaceX-a trebala je lansirati raketu s komercijalnim teretom, teret je trebao otići u orbitu, raketa se vratiti na Zemlju. Jednostavno, zar ne?

Pa u SpaceX-u su se pobrinuli da ostvare dva nova cilja u jednom lansiranju.

Prije svega, tijekom lansiranja iz Cape Canaverala, SpaceX je u orbitu poslao vojni satelit Južne Koreje, Anasis-II . To je samo po sebi značajno jer pokazuje da su države diljem svijeta spremne svoj vrijedan teret povjeriti Muskovoj ekipi.

Osim toga, uspjeli su napraviti ono što su zapravo pokušavali tijekom svakog lansiranja - uhvatiti dijelove nosa rakete Falcon 9. Uz to što dijelovi stoje oko 6 milijuna dolara i mogu se ponovno iskoristiti čak i ako padnu u vodu (što dodatno smanjuje troškove proizvodnje sljedeć rakete), ako ih u SpaceX-u uspiju uhvatiti mrežama, neće ih morati popravljati, a ni tražiti za sljedeće lansiranje.

Iako sam trenutak hvatanja dijelova nosa nije zabilježen na videu (što je zapravo rijetkost za SpaceX), da su uspješno obavili i tu zadaću potvrdio je na Twitteru sam Musk.

 

 

Što je sljedeće za SpaceX i Muska? Povratak američkih astronauta koji se trenutno nalaze na Međunarodnoj svemirskoj postaji i prema Zemlji bi trebali krenuti početkom kolovoza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti