Otvaranje Hong Konga za međunarodna putovanja imat će malen utjecaj na širenje COVID-19

Potpuno ponovno otvaranje Hong Konga za međunarodna putovanja imat će "marginalan utjecaj" na širenje bolesti COVID-19, pokazali su rezultati nove studije, u trenutku kada ovo financijsko središte postupno ukida stroge restriktivne mjere protiv koronavirusa.

Hina | 23.03.2022. / 12:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rezultati studije pod nazivom "Planiranje unaprijed nakon petog vala omikrona BA.2 u Hong Kongu" pokazuju da se početak šestog vala očekuje u lipnju jer se u mjesecima koji su pred nama popuštaju mjere kontrole širenja bolesti, a grad radi na povećanju stope cijepljenja.

Sve dok su osobe koje stižu u Hong Kong u potpunosti cijepljene, a testovi na covid su im negativni prije ukrcaja na let za teritorij pod kineskom upravom, širenje covida trebalo bi imati zanemariv utjecaj, smatraju stručnjaci sa Sveučilišta u Hong Kongu, Svjetske zdravstvene organizacije i Laboratorija za podatke o zdravlju.

Istraživači smatraju da je najbolja strategija za vladu Hong Konga kontrola putnika... po sistemu - bolje prije nego kasnije kako bi se pripremili za suživot s bolešću.

Slika nije dostupna Nevjerojatan uspjeh hrvatskih istraživača: Razvili najrelevantniji test za procjenu imunosti na virus koji uzrokuje COVID-19

Vlasti u Hong Kongu i u Kini dosad su se držale politike 'nulte tolerancije prema covidu', nastojeći suzbiti epidemiju u začetku zahvaljujući opsežnom praćenju kontakata, testiranju i izolaciji zaraženih.

No u veljači se ta bivša britanska kolonija morala nositi s porastom broja novozaraženih i smrtnih slučajeva. Vlasti su ipak odlučile pribjeći ublažavanju strogih restriktivnih mjera.

Čelnica Hong Konga, Carrie Lam u ponedjeljak je najavila ublažavanje nekih mjera fizičkog distanciranja, počevši od travnja te je najavila ukidanje zabrane letova za devet zemalja.

Odluka je uslijedila nakon reakcije na iznimno stroge mjere koje su bile na snazi u gradu u trenutku dok je ostatak svijeta postupno počeo prelaziti na svojevrsni suživot s virusom.

Od početka pandemije 2020., u Hong Kongu je evidentirano više od milijun zaraženih i više od 6000 smrtnih slučajeva - većina u posljednjih mjesec dana. Istraživači su kazali da je više od polovice stanovništva Hong Konga već zaraženo novim sojem virusa.

Studija je pokazala da bi se prijelazom na novu zdravstvenu politiku, koja bi dopustila da bolest postane endemska, virusu izložilo 40 posto populacije koja još nije zaražena, ali na kontroliran način. Takav bi potez mogao omogućiti razvoj "hibridnog imuniteta", putem kombinacije prirodne infekcije i cijepljenja.

U studiji stoji i da bi najmanje 90 posto osoba starijih od 70 godina moralo primiti najmanje dvije doze cjepiva, što bi bilo povećanje u odnosu na sadašnjih oko 70 posto.

Slika nije dostupna WHO upozorio: Svijet je tek na polovici pandemije koronavirusa

Pod pretpostavkom da se mjere fizičkog distanciranja u potpunosti ublaže do 1. lipnja, studijom se predviđa pojava šestog vala bolesti koji bi trajao dva mjeseca.

Do 30. lipnja kumulativni broj zaraženih iznosio bi oko 6,7 milijuna, s kumulativnim brojem umrlih do 10.882. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti