WHO upozorio: Svijet je tek na polovici pandemije koronavirusa

Slučajevi koje vidimo, samo su vrh ledenog brijega, rekao je prvi čovjek WHO-a.

Hina | 18.03.2022. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svijet je tek na polovici pandemije koronavirusne bolesti, poručila je u petak dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ističući da u svijetu broj zaraženih i oboljelih opet raste.

Pandemija COVID-19 "nije ni blizu gotova", rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris dodajući: "Zasigurno smo usred pandemije".

Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi akutna faza pandemije mogla završiti ove godine, ali će ovisiti o tome koliko ćemo brzo ispuniti njezin cilj da cijepimo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji.

Kineska tvornica Kako bi nastavili s proizvodnjom tijekom lockdowna, kineski radnici u tvornicama moraju provoditi 24 sata dnevno

Podaci WHO-a objavljeni ovog tjedna pokazuju globalni rast broja slučajeva novooboljelih od COVID-19 i ti bi podaci mogli skrivati mnogo veći problem u trenutku kad neke zemlje testiraju sve manji broj osoba sa simptomima koji odgovaraju koronavirusnoj bolesti, smatra svjetska arganizacija.

Nakon više od mjesec dana u kojima se u svijetu bilježio pad broja slučajeva COVID-19, prošlog tjedna ponovno je počeo rasti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa i njezina 'rođakinja' BA.2 podvarijanta omikrona te ukidanje dijela epidemioloških i javnozdravstvenih mjera u društvima.

Slika nije dostupna Omikron zarazan na raznim površinama dulje od izvornog virusa SARS-CoV-2

To povećanje se događa unatoč smanjenju broja testiranih u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brijega, rekao je u utorak prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

Niske stope procijepljenosti u nekim zemljama, dijelom uzrokovane "ogromnom količinom dezinformacija", također su objašnjenje porasta broja slučajeva covida-19, rekli su dužnosnici svjetske organizacije.

Broj novozaraženih u svijetu porastao u tjedan dana 8 posto

Broj novozaraženih skočio je za 8 posto na globalnoj razini u odnosu na prethodni tjedan, s 11 milijuna novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od 7. do 13. ožujka.

To je prvi porast od kraja siječnja.

Najveći skok bio je u zapadnopacifičkom području, koje uključuje Južnu Koreju i Kinu, gdje su slučajevi porasli za 25 posto, a smrtni slučajevi za 27 posto.

Afrika je također zabilježila porast od 12 posto novih slučajeva i porast smrtnih slučajeva od 14 posto, a Europa 2 posto porasta broja slučajeva, ali bez skoka u broju smrtnih slučajeva.

Druga područja izvijestila su o padu slučajeva, uključujući regiju istočnog Sredozemlja, iako je ovo područje zabilježilo porast smrtnih slučajeva od 38 posto povezanih s prethodnim valom zaraze.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozorili: Broj umrlih od koronavirusa u svijetu puno je veći no što se misli

Stručnjake brine porast COVID-19 u Europi

Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Europa suočava s još jednim valom koronavirusa, s porastom broja slučajeva od početka ožujka ponajviše u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a rekla je ovog tjedna da se čini da je BA.2 najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, nema znakova da uzrokuje težu bolest, niti dokaza da bilo koja druga nova varijanta uzrokuje porast slučajeva.

Van Kerkhove je upozorila i na zavaravajuće procjene da je pandemija gotova ili da je varijanta omikron bezopasna.

Kazala je da su osobito starije, bolesne i necijepljene osobe još uvijek u opasnosti da obole ako su zaražene.

Ali alati za suzbijanje virusa postoje, rekla je, uključujući nošenje maski, održavanje socijalne distance i cijepljenje.

Slika širenja bolesti u Europi nije jedinstvena.

Danska je, na primjer, u prvoj polovici veljače doživjela kratak vrhunac broja slučajeva, potaknut BA.2 podvarijantom, koji je brzo splasnuo.

Slika nije dostupna WHO upozorava: Koronavirus će iskoristiti rat u Ukrajini za širenje na okolne zemlje

Europska unija ovog je tjedna odlučila osigurati cjepiva za ukrajinske izbjeglice s obzirom na to da je stopa procijepljenosti u Ukrajini od 35 posto dvostruko niža od one u EU-u.

Stručnjaci su upozorili da su u tom kontekstu moguća žarišta COVID-19 ne samo zbog njihove niske procijepljenosti nego i gužvi tijekom zbjegova iz zemlje.

Europski dužnosnici istaknuli su kako u ovom trenutku nema planova obveznog cijepljenja izbjeglica, no razmatraju se kampanje podizanje svijesti o njegovoj važnosti.

Stručnjaci su počeli upozoravati da bi Sjedinjene Države uskoro mogle vidjeti val sličan onom u Europi, potencijalno potaknut BA.2 podvarijantom, ukidanjem ograničenja i potencijalnim slabljenjem imuniteta od cjepiva primljenih prije nekoliko mjeseci.

Slažem se s ublažavanjem ograničenja, jer nakon dvije godine (pandemije) to ne možete smatrati više hitnim, rekla je Antonella Viola, profesorica imunologije na talijanskom Sveučilištu u Padovi za Reuters.

Moramo izbjeći razmišljanje da koronavirusa više nema. I stoga zadržati samo neophodne mjere, a to su kontinuirano promatranje i praćenje slučajeva, te zadržavanje obveze nošenja maske na zatvorenim ili vrlo prometnim mjestima.

WHO protiv preranog ukidanja mjera zaštite od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ovog tjedna i protiv preranog ukidanja zaštitnih mjera protiv koronavirusa, s obzirom na porast broja slučajeva u svijetu.

Te mjere uključuju nošenje maski i držanje socijalne distance.

Njihovo ukidanje omogućilo bi virusu da brže cirkulira, rekla je Maria Van Kerkhove.

Ona je upozorila i da pad broja testiranih diljem svijeta otežava praćenje širenja varijanti koronavirusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti