Otvoren digitalni muzej u povodu 30 godina od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj

U interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba „U potrazi za prvim mobitelom“.

Martina Čizmić | 22.12.2021. / 16:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjećate li se svog prvog mobitela? Imate li ga još uvijek negdje spremljenog u ormaru ili je davno završio na smetlištu? 

Prije 30 godina u Hrvajtskoj je službeno započela era mobilne telefonije, kad je tadašnji HPT pokrenuo svoju prvu mobilnu mrežu - Mobitel. Prvi brojevi mobilnih telefona imali su predbroj 099 i šesteroznamenkaste brojeve, a nisu nimalo sličili današnjim pametnim telefonima. Sami su uređaji bili veliki i teški, a i cijenom su, za mnoge te davne 1991. godine, bili nedostupni. 

Krunoslav Ćosić, Muzej mobitela (Foto: M. Čizmić) Muzej mobitela: Znate li kad je i na kojem mobitelu instalirana prva igrica?

Slika nije dostupna Muzej mobilnih telefona otvara se online u studenome

Oni koji su si mogli priuštiti takav luksuz, uređaje koji su težili i nekoliko kilograma, koristili su u vozilu, ali i izvan njega. Tada je u Hrvatskoj postojalo tek dvjestotinjak mobilnih uređaja, a danas se dnevno u cijelom svijetu proda oko milijun. 

Želite li saznati još kakvu zanimljivost o razvoju mobilne telefonije u Hrvatskoj, posjetite digitalni muzej Hrvatskog Telekoma. U ovom interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba „U potrazi za prvim mobitelom“ u kojoj je prikazan dio postava HT Muzeja pošte i telekomunikacija u Zagrebu. Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti, poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

Slika nije dostupna Zanimljivi rezultati istraživanja: Što je mladima bitnije - pametni telefon ili seks?

Puštanjem u rad komercijalne mreže 1991. godine koja se podudara s podudara sa stvaranjem neovisne demokratske Republike Hrvatske, označen je početak razvoja javno dostupne mobilne telefonije na našim područjima, čime je omogućena globalna dostupnost. Kao digitalni predvodnik u Hrvatskoj, HT i u novijoj povijesti pokreće značajne promjene. Tako je u listopadu 2020. godine uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu što je također dio postava novootvorenoga interaktivnoga digitalnog muzeja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti