Sjećate li se svog prvog mobitela? Imate li ga još uvijek negdje spremljenog u ormaru ili je davno završio na smetlištu? 

Prije 30 godina u Hrvajtskoj je službeno započela era mobilne telefonije, kad je tadašnji HPT pokrenuo svoju prvu mobilnu mrežu - Mobitel. Prvi brojevi mobilnih telefona imali su predbroj 099 i šesteroznamenkaste brojeve, a nisu nimalo sličili današnjim pametnim telefonima. Sami su uređaji bili veliki i teški, a i cijenom su, za mnoge te davne 1991. godine, bili nedostupni. 

Krunoslav Ćosić, Muzej mobitela (Foto: M. Čizmić) Muzej mobitela: Znate li kad je i na kojem mobitelu instalirana prva igrica?

Mobiteli Muzej mobilnih telefona otvara se online u studenome

Oni koji su si mogli priuštiti takav luksuz, uređaje koji su težili i nekoliko kilograma, koristili su u vozilu, ali i izvan njega. Tada je u Hrvatskoj postojalo tek dvjestotinjak mobilnih uređaja, a danas se dnevno u cijelom svijetu proda oko milijun. 

Želite li saznati još kakvu zanimljivost o razvoju mobilne telefonije u Hrvatskoj, posjetite digitalni muzej Hrvatskog Telekoma. U ovom interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba „U potrazi za prvim mobitelom“ u kojoj je prikazan dio postava HT Muzeja pošte i telekomunikacija u Zagrebu. Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti, poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

Slika nije dostupna Zanimljivi rezultati istraživanja: Što je mladima bitnije - pametni telefon ili seks?

Puštanjem u rad komercijalne mreže 1991. godine koja se podudara s podudara sa stvaranjem neovisne demokratske Republike Hrvatske, označen je početak razvoja javno dostupne mobilne telefonije na našim područjima, čime je omogućena globalna dostupnost. Kao digitalni predvodnik u Hrvatskoj, HT i u novijoj povijesti pokreće značajne promjene. Tako je u listopadu 2020. godine uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu što je također dio postava novootvorenoga interaktivnoga digitalnog muzeja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju