Otvoren novouređeni Centar izvrsnosti za Bioprospecting mora BioProCro

U Centru će se provoditi vrhunska interdisciplinarna istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Martina Čizmić | 22.02.2018. / 13:30

Otvorenje Centra izvrsnosti BioProCro (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Gotovo milijun kuna uloženo je u novouređeni prostor Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora BioProCro na Institutu Ruđer Bošković (IRB), kako bi deset novih doktoranada i deset poslijedoktoranada te dvoje stručnih suradnika imalo najbolje uvjete za rad na projektu vrijednom 37 milijuna kuna "BioProspecting Jadranskog mora".

Centar izvrsnosti za Bioprospecting mora, koji se sastoji od novouređenog uredskog prostora veličine 120 metara kvadratnih i laboratorijskog dijela, djeluje kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj, čime se omogućuje učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa potrebnih za biotehnološko istraživanje mora u sklopu projekta „BioProspecting Jadranskog mora“, ali i šire, što će omogućiti i uspješniji transfer znanja u gospodarstvo.

Sam projekt odnosi se na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti BioProCro pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac provođenjem vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Njime će se ostvariti i suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Prostore je svečano otvorio gradonačelnik Milan Bandić, uz prisustvo državnog tajnika za znanost i strukturne fondove Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičića i predstavnika IRB-a.

Ovim putem iskreno zahvaljujem Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću što su prepoznali velik potencijal našeg centra izvrsnosti u sklopu kojeg smo nedavno krenuli s projektom vrijednim 37 milijuna kuna. Upravo na tom projektu zaposlit ćemo ukupno dvadeset novih doktoranada i poslijedoktoranada, koji će i u ovom prostoru raditi na istraživanjima u području biotehnologije mora kako bi sa suradnicima i na drugim institucijama uključenim u projekt stvorili snažnu znanstvenu bazu za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora koje mogu imati primjenu i u mnogim industrijama, izjavila je voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.

Inače, centar BioProCro okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti