Otvoren prvi kozmodrom u EU-u: "Europa ima svoje mjesto u svemiru i čuvat će ga"

Prvo lansiranje rakete s ovog kozmodroma očekuje se do kraja 2023. godine.

Hina | 13.01.2023. / 14:17

Otvorenje prvog kozmodroma u EU (Foto: Flickr/Swedish Presidency of the Council of the EU/Johannes Frandsen)

Prvi kozmodrom za lansiranje satelita s tla Europske unije otvoren je u petak u svemirskom centru Esrange blizu švedskoga grada Kirune.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, švedski kralj Carl XVI. Gustaf i švedski premijer Ulf Kristersson na prigodnoj svečanosti simbolično su prerezali plavo-žutu vrpcu.

Mnogo je dobrih razloga za ubrzanje europskog svemirskog programa, rekla je Von der Leyen. Europa ima svoje mjesto u svemiru i čuvat će ga, rekla je, kako prenosi agencija AFP.

Švedska svemirska kompanija (SSC) obavila je da je svemirski centar Esrange otvoren nakon pet godina priprema i dopunjavat će postojeći svemirski centar Europske unije u mjestu Kourou u Francuskoj Gvajani, prekomorskom teritoriju u Južnoj Americi.

U kozmodrom je uloženo 15 milijuna eura, a riječ je o proširenju postojećeg svemirskog centra Esrange na švedskom Arktiku, nekih 40 kilometara od grada Kirune.

Lansiranje prvog satelita iz Esrangea očekuje se krajem 2023. višekratnim raketama, navodi SSC.

Prethodno se Europska svemirska agencija (ESA) koristila ruskim kozmodromom Pleseck za lansiranje satelita u svemir. Odande je 2018. godine ESA lansirala opservacijski satelit Sentinel-3B.

Sateliti Sentinel-3 pružaju precizne optičke, radarske i altimetrijske podatke za usluge praćenja morskog okoliša i kopna.

Zbog rata u Ukrajini, Europska unija teži smanjiti ovisnost o Rusiji i veze s tom državom.

Sadašnja geopolitička situacija - a tu je svakako ruska invazija na Ukrajinu, pokazala je koliko je važno da Europska unija ima pristup svemiru, rekao je Kristersson.

 

 

Ipak, švedska svemirska luka neće dugo biti usamljena u Europi jer se pripremaju i luke na portugalskom otočju Azorima, zatim na norveškom Arktiku, u španjolskoj pokrajini Andaluziji te u Velikoj Britaniji.

Mali njemački lanser RFA tako je odabrao SaxaVord na britanskom otočju Shetland za lansiranje koje se očekuje krajem 2023., piše agencija AFP.

Tvrtka Virgin Orbit Richarda Bransona u utorak je neuspješno pokušala lansirati raketu u orbitu iz svemirske luke Cornwall u Velikoj Britaniji, nakon čega je objavila da će ponovno pokušati.

Raketa Launcher One Virgin Orbit ne odustaje: Spremaju novi pokušaj lansiranja rakete iz Cornwalla

Taj sektor proživljava pravi bum: broj operativnih satelita u 2040. godini trebao bi dosegnuti 100.000, istaknuo je SSC, a danas je operativno njih 5.000.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti