Virgin Orbit ne odustaje: Spremaju novi pokušaj lansiranja rakete iz Cornwalla

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji objavila je i da je pokrenula službenu istragu o izvoru kvara na raketi.

Hina | 12.01.2023. / 15:43

Raketa Launcher One (Foto: Virgin Orbit)

 Tvrtka Virgin Orbit Richarda Bransona u četvrtak je izvijestila da će još jednom pokušati lansirati raketu u orbitu iz Cornwalla nakon što je misija u ponedjeljak završila neuspjehom, raspršivši nade Britanaca o tomu da će postati prva europska nacija koja će poslati satelite u orbitu.

Virgin Orbit predviđa povratak u svemirsku luku Cornwall odakle bi se ponovno trebala lansirati raketa te istodobno vodi pregovore s ključnim vladinim i komercijalnim dionicima u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se isplanirala nova misija u ovoj godini, stoji u objavi.

Raketa Launcher One Virgin Orbit nije uspio: Povijesni uspjeh Bransonove tvrtke spriječila "anomalija"

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji objavila je i da je pokrenula službenu istragu o izvoru kvara na raketi.

Misija Start Me Up prije dva dana je po planu krenula s piste svemirske luke Cornwall u Newquayu u jugozapadnoj Engleskoj.

Virginova raketa LauncherOne lansirana je uz pomoć modificiranog Boeinga 747.

No nedugo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo je objavio da je raketa pretrpjela "anomaliju" zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.

Čini se nas je anomalija spriječila da dosegnemo orbitu. Proučavamo informacije, objavili su 10. siječnja iz Virgin Orbita.

Raketa Launcher One Britanci pomalo iznenadili odabirom tvrtke za prvo britansko lansiranje u svemir

Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) ovlastila je tvrtku Virgin Orbit, u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, za realizaciju prvoga britanskog lansiranja rakete u svemir.

Sateliti su trebali prvi put biti lansirani iz Europe, a Britanci su trebali postati prva europska nacija koja šalje satelite u orbitu.

Ovaj neuspjeh dodatan je udarac za europske svemirske ambicije nakon što je talijanska raketna misija Vega-C propala poslije polijetanja iz Francuske Gvajane krajem prosinca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti