Otvorena CRTA, mjesto na kojem će se u najsuvremenijim uvjetima razvijati robotika i umjetna inteligencija

CRTA je otvorena i za javnost, kao mjesto širenja tehničke i robotičke kulture, prvenstveno za učenike srednjih i osnovnih škola, ali i za sve ostale koje zanimaju najnovije tehnologije koje mijenjaju budućnost poslovanja i način života.

Martina Čizmić | 28.06.2021. / 15:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu od danas je bogatiji mjesto na kojem će se razvijati napredne robotske primjene u industriji i medicini. Uz sudjelovanje predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, rektora Sveučilišta prof.dr.sc. Damira Borasa te brojne dužnosnike i uglednike, svečano je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA).

Kako je istaknuto prilikom otvaranja, riječ je o referentnom centru za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Aktivnosti Centra usmjerene su na istraživanje i razvoj naprednih robotskih primjena u industriji i medicini.

Projekt CRTA sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnim iznosom od 36.994.416,32 kn bespovratnih sredstava, a ukupno ulaganje iznosi 37.954.365,00 kn. Uz istraživački rad na područjima robotike i umjetne inteligencije, Centar će studentima pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad. CRTA će također promovirati robotiku u svakodnevnom životu, kao granu tehnologije koja nam može uštedjeti vrijeme obavljajući jednostavne poslove umjesto nas kako bismo imali više vremena za sve aktivnosti u kojima uživamo.

Povodom otvorenja dekan FSB-a prof.dr.sc. Dubravko Majetić pozdravio je uzvanike i naglasio zadovoljstvo što je upravo Fakultet strojarstva i brodogradnje predvodnik inovacija. Voditelj projekta prof.dr.sc. Bojan Jerbić održao je kratku prezentaciju razvoja projekta i mogućnosti CRTA-e. Suvremeno opremljen laboratorij prostire se na 740 m2, a nalazi se u istočnoj zgradi Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Veseli nas što je upravo u sklopu našeg Fakulteta otvoren najsuvremeniji centar za robotske tehnologije. To dokazuje našu predanost znanju, inovacijama i razvoju te nas čini predvodnicima tehnološke revolucije u Hrvatskoj, ali i regiji. Centri izvrsnosti i istraživanja generiraju inovacije koje gospodarstvo i društvo u cjelini čine naprednijim i uspješnijim pa vjerujem da će naša CRTA okupljati brojne timove znanstvenika iz regije i Europe te svjedočiti brojnim pionirskim rješenjima i tehnološkim proizvodima koji će unaprijediti industriju i medicinu, ali i hrvatsko društvo u cjelini, istaknuo je Jerbić.

Okupljene je pozdravio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, koji je u svom kratkom izlaganju istaknuo da je CRTA vrhunski svjetski projekt te naša budućnost u znanstvenom, obrazovnom i gospodarskom smislu. Predsjednik Vlade mr.sc. Andrej Plenković naglasio je važnost ulaganja u znanost koja je javno dobro i ključ za postizanje osobnog, društvenog i gospodarskog uspjeha. Podcrtao je nastojanje Vlade da sustav znanosti putem ulaganja učini još kvalitetnijim te istaknuo važnost ulaganja u STEM kako bi naše gospodarstvo dobilo dodatan zamah i postalo konkurentnije. Dodao je i kako je uvjeren da će rad fakulteta te djelovanje Centra pridonijeti uspjehu mladih hrvatskih inovatora, robotičara i informatičara.

Uspjeh FSB-a dokazuje da Hrvatska ima sjajne znanstvenike i inovatore te da jako napredujemo na području inovacija, a uloga države je da podrži taj rast i razvoj pa je cilj do 2030. godine ulagati 3% BDP-a u razvoj znanosti, obrazovanja i izvrsnosti.

Referentni centar studentima, mladim znanstvenicima i inovatorima nudi vrhunske uvjete za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Laboratorij će promovirati i unaprijediti tehnološki i obrazovni proces studenata, ali i postati mjesto na kojem gospodarstvo može upoznati, usvojiti i primijeniti nove tehnologije prilagođene specifičnostima pojedinih industrija. Cilj Centra je privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe te na taj način povećati znanstvene potencijale zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u ovom području. Tome će svakako pomoći i činjenica da je za potrebe razvoja medicinske robotike izgrađena potpuno opremljena operacijska dvorana koja omogućava provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima.

CRTA osigurava vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će se koristiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Integrira laboratorije za industrijsku, medicinsku i humanoidnu robotiku, kao i praktikum za programiranje automata i moderne učionice. U sklopu laboratorija za medicinsku robotiku napravljena je vjerna kopija kirurške sale koja omogućava pretklinička ispitivanja robotskih primjena u medicini.

Centar je zamišljen kao regionalni centar koji će temeljem svoje infrastrukture i naprednih projekata primarno okupljati istraživače iz regije, ali i iz cijele Europe. To znači više ljudi u procesu istraživanja iz različitih obrazovnih i znanstvenih tradicija, koji će tvoriti interdisciplinarne i multikulturalne timove s ciljem unapređenja znanstvene produktivnosti i poticanja razvoja inovacija.

CRTA je otvorena i za javnost, kao mjesto širenja tehničke i robotičke kulture, prvenstveno za učenike srednjih i osnovnih škola, ali i za sve ostale koje zanimaju najnovije tehnologije koje mijenjaju budućnost poslovanja i način života.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti