RECENZIJA: Oukitel K5000, uređaj koji će zadovoljiti sve vaše potrebe

Malo je uređaja koji na prvi pogled i dodir ostave dobar dojam, a jedan od njih je svakako Oukitelov K5000.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 02.01.2018. / 07:15

Oukitel K5000 (Foto: Screenshot/Youtube) (Foto: Screenshot/Youtube)

S Oukitelovim uređajima imao sam prilike često se susretati zadnjih godinu dana i, prema svemu sudeći, kompanija radi sve kvalitetnije uređaje, uz još uvijek relativno nisku cijenu. A to nam je svima na samom vrhu prioriteta kada kupujemo novi pametni telefon.

S obzirom na to da smo zadnjih nekoliko dana imali prilike igrati se njime, tekstualnim putem pokušat ću prenijeti svoja zapažanja ovog simpatičnog uređaja. Pa krenimo redom.

Dizajn

Osim cijene, među prvim stvarima koje ćemo pogledati kod svakog novog uređaja jest dizajn. Srećom, K5000 izgleda odlično čak i na prvi pogled. Ekran je prilično velik iako uređaj sam po sebi nije gigantski, što znači da dobro leži u ruci i lijepo izgleda. Prednja strana prožeta ekranom od 5,7 inča i više je nego što vam je potrebno, uz danas nezaobilazni 18:9 'ratio', što dodatno obogaćuje ovaj čisti, vibrantni ekran. Stražnja strana uređaja također je dizajnerski lijepo oblikovana plastikom, no mali je minus to što na poklopcu ostaju otisci prstiju, pa bi bilo dobro da svako malo mobitel obrišete o majicu ili hlače. Ako vam to smeta, uređaj dolazi sa silikonskom prozirnom maskicom kojom ćete, osim što ćete zaštiti uređaj, spriječiti pojavljivanje tragova korištenja.

S bočne strane uređaj izgleda malo deblje, što mi osobno ne stvara problem jer se u njemu krije baterija od 5000 mAh koja omogućuje rad uređaja do čak dan i pol bez punjenja. Za nas navikle na svakodnevno punjenje to je itekako velik korak prema naprijed. Ako se mene pita, uvijek mijenjam malo debljine uređaja za još koji sat dužeg korištenja. Nema goreg nego kada vam se baterija isprazni, a nemate nigdje u blizini punjač.

Dakle, dizajn bismo rekli da je 5/5, jer K5000 prati moderne trendove, što je itekako bitna stvar danas ako želite prodavati uređaje.

Tehničke specifikacije

Osim dizajna, koji smo poprilično nahvalili, ispod lijepog i velikog ekrana krije se moćan stroj. Ekran od 5,7 inča 18:9, 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije za početak, koja se naravno može proširiti, čitač otisaka prstiju na stražnjoj strani uređaja koji radi odlično i dovoljno brzo i precizno, baterija od 5000 mAh, Samsungova kamera od čak 21 MP na prednjoj strani i Sonyjeva od 16 MP na stražnjoj strani uređaja, osmerojezgreni procesor MTK6750T, podrška za Dual SIM, Type-C tehnologija za brzo punjenje uređaja te razni senzori.

Kamera

Kamera je možda treća najbitnija stvar pri kupovini novog uređaja, odmah poslije cijene i dizajna. Naime, stražnja se kamera pokazala odličnom u skoro svakom segmentu korištenja. Naravno, ne može se očekivati od uređaja ovog cjenovnog razreda da u lošim svjetlosnim uvjetima daje izvrsnu oštrinu slike i minimalni šum. No generalno ćete većinu fotografija slikati po dnevnom svjetlu. Kao što sam spomenuo, stražnja kamera, iako ima "samo" 16 MP pokazala se izuzetno dobrom, pa ćete prilikom uvećanja vidjeti prilično čistu sliku i detalje.

Prednja Samsungova kamera od 21 MP trebala bi, prema svemu sudeći, biti još bolja nego stražnja, no, nažalost, to ovdje nije slučaj. Iako kamera radi prilično dobro te se može očekivati da 21 MP daje izvrsnu oštrinu, prednja se kamera pokazala lošijom od očekivanog, tako da slike ponekad znaju biti mutne i bojom nešto siromašnije od stražnje kamere. Iako osobno nisam baš ljubitelj korištenja prednje kamere, mogu reći da je solidna, no ipak sam malo više očekivao.

Unatoč svemu, kamere su se pokazale prilično dobrima, stoga ćemo i ovoj kategoriji dati visoku ocjenu 4/5.

Zaključak

Iako bismo mogli ovdje ići u beskonačne detalje o raznim segmentima ovog simpatičnog uređaja, mislim da je ono najbitnije spomenuto u dosadašnjem tekstu. Moji su dojmovi prilično dobri od samog početka kada sam uređaj primio u ruke, pa čak i nakon nekoliko dana korištenja. Android radi dobro kao i na većini uređaja, a ostalo je u skladu s modernom tehnologijom i dizajnom pametnih telefona.

Ono možda najbitnije, a što uvijek spominjemo na kraju tekstova, jest cijena. Naime, cijena od 155 dolara (oko 960 kuna) više je nego povoljna za sve što Oukitel K5000 nudi. Vjerujem da mnogi od vas ne želi odvojiti pravo bogatstvo za mobitel, već platiti normalnu cijenu za pristojan uređaj koji ćete ionako mijenjati za koju godinu.

Dakle, o ovom uređaju imam samo riječi hvale, pa ako ste u prilici isprobati ga, ne ustručavajte se. Ako pak želite neki novi uređaj, svakako bacite oko na K5000. Kineski uređaji danas su tehnološki vrlo razvijeni, tako da vam ovo možete biti samo još jedan od kandidata za vaš sljedeći pametni telefon.

Više informacijama možete potražiti na službenim Oukitelovim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti