Ova je bolest prema procjenama najskuplja neurološka bolest u EU-u: "Na nju se troši više od 27 milijardi eura godišnje"

U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 ljudi. Prema epidemiološkim istraživanjima, od migrene boluje 12 posto ukupne populacije, a češća je kod žena nego kod muškaraca.

Hina | 18.03.2023. / 09:02

Žena pije lijekove, ilustracija
Žena pije lijekove, ilustracija (Foto: Getty Images)

Obilježavajući hrvatski Dan migrene, udruga Migrena Hrvatska tijekom idućih tjedan dana provest će niz aktivnosti usmjerenih na pomoć oboljelima i informiranje o toj neurološkoj bolesti koja je često nedijagnosticirana, neliječena te percipirana kao "obična glavobolja".

Udruga je u Zagrebu organizirala javnozdravstvenu akciju na Trgu Petra Preradovića u kojoj se građani mogu informirati o migreni, o njezinoj prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života, a mogu posjetiti i kupolu koja simulira migrenski napad kako bi im se približilo što proživljavaju i s čime se nose oboljeli.

Prema epidemiološkim istraživanjima, od migrene boluje 12 posto ukupne populacije, a češća je kod žena nego kod muškaraca. U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 ljudi.

Pročelnica poliklinike za neurologiju KBC-a Zagreb Darija Mahović Lakušić ističe kako dijagnosticiranih bolesnika ima puno manje, a razlog su rijetke pojave napada, zbog čega oboljeli nisu pregledani kod neurologa ili se bolesnici često i sami liječe.

S obzirom na to da bolesnici s migrenskom glavoboljom pate od jake boli koja se pogoršava svakom fizičkom aktivnošću, a često imaju mučninu i povraćaju te im smetaju svjetlo i buka, ta vrsta glavobolje onesposobljuje bolesnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i poslovnih obveza.

Migrena predstavlja velik socioekonomski teret društvu. Smatra se da trećina troškova za liječenje migrene otpada na lijekove i preglede liječnika, a čak dvije trećine na indirektne troškove koji uključuju izgubljene radne dane ili smanjenu učinkovitost na poslu.

Procjenjuje se kako je to najskuplja neurološka bolest u Europskoj uniji, na koju se troši više od 27 milijardi eura godišnje, kaže Mahović Lakušić.

Migrena je glavobolja koja bez lijekova traje između četiri i 72 sata, a bol je umjerenog do znatnog intenziteta.

Oko 60 posto bolesnika boli polovica glave, dok je u ostalih prisutna difuzna, obično pulsirajuća bol, uz moguću mučninu i/ili povraćanje. Bolesnicima često smetaju svjetlo, buka i mirisi te se glavobolja pogoršava fizičkom aktivnošću.

S obzirom na to da migrena obično započinje u dobu puberteta, a u ženskoj populaciji u većini traje do menopauze, ona znatno ugrožava radno aktivnu populaciju, navodi Mahović Lakušić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti