Ova kamera inspirirana očima insekata mogla bi robotima i samovozećim automobilima dati nove mogućnosti

Složene oči inspirirane prirodom, revolucioniraju tehnologiju fotoaparata za robotiku, nudeći široka vidna polja bez skupih leća.

Branimir Vorša | 16.05.2024. / 09:20

PHCE sustav kamera u obliku složenog oka nalik onom insekata
PHCE sustav kamera u obliku složenog oka nalik onom insekata (Foto: Science)

Inovacije u tehnologiji fotoaparata sada uzimaju inspiraciju i iz dizajna prirode, posebice nevjerojatno složenih očiju insekata, kako bi pružile isplativa rješenja za svijet robotike i autonomnih vozila.

Kukci poput vretenaca posjeduju gotovo panoramsko vidno polje od 360 stupnjeva, što se postiže njihovim složenim očima sastavljenim od omatidija (jednostavnih očiju, sastavnih dijelova složenih mrežastih ili facetnih očiju kukaca i rakova), koje djeluju kao ulazni elementi nalik pikselima, omogućujući im vješto snalaženje u okolini.

Satelit za nadzor, ilustracija Stručnjaci zabrinuti zbog satelita koji bi trebao biti lansiran 2025.: "To je velika kamera na nebu koju može koristiti bilo koja vlada"

Baveći se izazovom pristupačnog repliciranja takvog ekspanzivnog vidnog polja, Zhiyong Fan i njegov tim sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Hong Kongu postigli su napredak koristeći nanožice napravljene od kristala perovskita. Taj novi pristup oponaša arhitekturu očiju kukaca bez potrebe za zamršenim lećama. Njihov dizajn uključuje 3D isprintanu hemisferu sa 121 otvorom, od kojih svaki prima perovskitnu nanožicu koja funkcionira slično kameri s rupicama. Zajedno, te nanožice generiraju slike s izvanrednim vidnim poljem od 140 stupnjeva, s potencijalom proširenja do 220 stupnjeva kroz preklapajuće parove.

Fan naglašava značaj tog tehnološkog napretka, posebno u području robotike. Naglašava njegovu važnost u scenarijima kao što su rojevi dronova, gdje je precizna prostorna svijest ključna za održavanje odgovarajuće udaljenosti i snalaženje u složenim okruženjima. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Science.

Moraju održavati udaljenost, možda nekoliko metara jedan od drugog, tako da moraju znati točnu lokaciju i relativnu brzinu kojom se međusobno približavaju i udaljavaju. Dakle, složeno oko je važno, jer ima šire vidno polje i osjetljivost na kretanje", pojašnjava Fan.

Spektar boja kako ga vid različite životinjske vrste VIDEO Sustav kamera koji su razvili britanski znanstvenici otkriva kako životinje zapravo vide svijet oko sebe

Uz svoju primarnu inovaciju, kineski znanstvenici su razvili i manje umjetne složene oči opremljene s 37 svjetlosnih senzora. Oni su uspješno integrirani u bespilotnu letjelicu kvadrokoptera, pokazujući njihovu učinkovitost u aplikacijama praćenja na zemlji. Fan naglašava da iako složene oči nude jednostavnost, lakoću i isplativost, nisu namijenjene da u potpunosti zamijene tradicionalne kamere. Umjesto toga, zamišljeni su kao komplementarni alati koji pružaju vrijedne dodatne podatke za robote i autonomne sustave, uključujući i samovozeće automobile.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti