Ovaj jezoviti pauk u sebi krije ključ za snažan lijek protiv bolova bez ijedne nuspojave

Mnogi ljudi ne vole pauke, no neki od tih otrovnih antropoda možda u sebi sadrže ključ za otkriće analgetika koji bi zasjenio sve trenutačne opioide u efikasnosti, ali bez opasnosti od štetnih nuspojava, poput ovisnosti.

Branimir Vorša | 16.04.2020. / 11:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici su uspjeli modificirati neurotoksin iz kineskog pauka ptičara (Cyriopagopus schmidti) te proizvesti protein koji služi kao vrlo moćan lijek protiv bolova. Zasad su istraživanja na laboratorijskim miševima pokazala da je vrlo učinkovit.

Naše istraživanje moglo bi potencijalno dovesti do alternativne metode za liječenje bolova bez nuspojava i smanjiti ovisnost mnogih o opioidima koji se koriste za smanjenje bolova, kaže Christina Schroeder sa Sveučilišta u Queenslandu u Australiji.

Konvencionalni lijekovi protiv bolova stvaraju vrlo veliku ovisnost, a predoziranje njima može rezultirati i smrću. Godine 2018. opioidi su bili zaslužni za smrt 46.802 osobe samo u SAD-u. Bijela kuća opioide je nazvala najgorim lijekom u povijesti SAD-a.

Čak kad se koriste na propisani recept, ti lijekovi ne predstavljaju laganu terapiju. Neke od zajedničkih nuspojava kod njih su vrtoglavica, mučnina, mamurluk, zatvor i otežano disanje.

Čitava gomila štetnih nuspojava koje opioidi izazivaju natjerala je znanstvenike da tragaju za alternativama, što je dovelo do istraživanja na neurotoksinima zmija, arahnida te čak i morskih puževa. Otrovi navedenih vrsta utječu na živčani sustav, a njihove otupljujuće i paralizirajuće karakteristike mogu se iskoristiti i za olakšavanje boli kad se smrtonosna komponenta ukloni iz njih ili se neutralizira.

Otrov koji u sebi imaju kineski pauci ptičari sadrži peptid koji su australski znanstvenici isto tako istražili na ranije navedeni način. Taj peptid zove se huvenotoksin-IV i funkcionira tako da inhibira aktivaciju natrijevih kanala potrebnih za protok natrijevih iona koji mogu aktivirati receptore za bol u živčanom sustavu.

Prijašnja istraživanja pokazala su da se navedeni peptid može iskoristiti za smanjenje boli kod štakora.

Schroeder i njezini kolege pokazali su u svojem istraživanju i važnost stanične membrane u toj interakciji. Naime, preinačili su huvenotoksin-IV tako da ima povećan afinitet prema staničnoj membrani, što je rezultiralo obećavajućim učinkom.

Preinakom su povećali njegovu potenciju i sposobnost da cilja specifične receptore boli. Na taj način, pojašnjava Schroeder, točno određena količina huvenotoksina-IV hvata se za stanicu i staničnu membranu.

Testiranja na miševima pokazala su znatno smanjenje razine boli u usporedbi s kontrolnim testom.

No medicinska uporaba još je daleko, ali svaki novi korak u istraživanju kako otrovi rade u smanjivanju boli dovodi nas korak bliže alternativi za konvencionalne lijekove protiv bolova.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Biological Chemistry.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti