Ovaj kandidat za gradonačelnika ne jede, ne spava, ali zato donosi odluke u manje od sekunde

Iako zvuči dobro, čini se kako to baš neće biti lako ostvariti.

Martina Čizmić | 14.06.2024. / 11:13

Virtualni političar, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Umjetna inteligencija ima zaista velike mogućnosti koje većina ljudi tek treba otkriti. I dok je pisanje e-mailova i kraćih tekstova već dobro ustaljena praksa, a neki su koristili i ChatGPT za pisanje govora i izradu prezentacija, to je još uvijek tek alat kojem je potreban čovjek da bi se koristio.

No, što kad bi se takav AI chatbot odlučio uključiti u politiku? Upravo se to trenutno događa u SAD-u. AI chatbot pod nazivom VIC - virtualno integrirani građanin pokušava dobiti mjesto na glasačkom listiću za izbore za gradonačelnika Cheyennea, glavnog grada savezne države Wyoming.

Kako javljaju američki mediji, VIC se temelji na OpenAI-evom GPT-4 modelu i treniran je na tisućama gradskih dokumenata, a njegov je autor knjižničar iz Cheyennea Victor Miller. Miller će, ako VIC pobijedi slušiti kao ljudski faktor u VIC-ovom upravljanju gradom, ali će AI biti odgovoran za donošenje odluka.

S konferencije o umjetnoj inteligenciji Umjetna inteligencija obilježit će političke kampanje u super izbornoj 2024. godini

Iako zvuči dobro, čini se kako to baš neće biti lako ostvariti. Naime, VIC, iako još nije službeni kandidat, već ima političke neprijatelje. Počevši od državnog tajnika Wyominga, Chucka Graya, koji pokušava osporiti zakonitost AI chatbotove političke kandidature.

Zbog toga je pokrenuta istraga koja bi trebala utvrditi ispunjava li VIC sve potrebne uvjete za kandidaturu. Rezultati istrage trebali bi biti poznati početkom srpnja, kad bi se trebali i objaviti službeni kandidati.

Drugi je problem što OpenAI baš i ne dopušta korištenje svojih velikih jezičnih modela (na temelju kojeg je VIC napravljen) za političke kampanje. To bi značilo da će Miller morati ilil odustati od kandidature ili "premjestiti" VIC na neki drugi veliki jezični model, primjerice Metinu Llama 3. Ali, hoće li to "premiještanje" onda promijeniti VIC-a i pretvoriti ga u potpuno novog kandidata?

Umjetna inteligencija Gradski vijećnik za pisanje novog zakona iskoristio - umjetnu inteligenciju

I dok neki misle da bi AI gradonačelnik bio puno bolji izbor od aktualnih političkih kandidata koji se nude, drugi ipak upozoravaju kako je AI daleko od savršene i jednako tako griješi kao i "pravi ljudi".

Hoće li VIC na kraju smjeti na izbore ili ne, znat će se kroz koji tjedan, a do tad Miller vodi kampanju kao za bilo kojeg drugog kandidata.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti